sobota, 30 listopada 2013

Dietetyczny krem z pora i ziemniaków

Witajcie!
Zapraszam na pierwszy na blogu wpis obiadowy. Nie ma nic lepszego niż ciepła zupa- krem, gdy za oknem szaro i zimno. Dziś w mojej ulubionej wersji, z porem i ziemniakami. Kilka składników, pół godziny i krem gotowy!


Przepis: (dwie porcje)
1 duży por
2 ziemniaki
pół litra bulionu
1 łyżeczka oleju
2 łyżki słonecznika
oliwa z oliwek - opcjonalnie do polania przed podaniem

W garnku podgrzewam bulion. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Na patelnię wlewam olej i podsmażam ziemniaki. Kroję pora. Gdy ziemniaki się przybrązowią wrzucam je do bulionu. Na patelni duszę pora. Po kilku minutach dodaję go do bulionu. Wszystko gotuję ok 15 min, po tym czasie blenduję. Krem podaję z oliwą z oliwek i słonecznikiem.

Wskazówki:

1. Szybki, choć mniej zdrowy sposób na bulion to pół litra wody i kostka rosołowa.

2. Zupę możecie podać też z prażonymi płatkami migdałów lub grzankami. Polecam szczególnie te pierwsze :)

Smacznego!!

środa, 27 listopada 2013

Chlebek bananowy z orzechami laskowymi

Witajcie!
Zapraszam na chlebek bananowy. Jest szybki w wykonaniu i pyszny w smaku. Czas na jego przygotowanie na pewno znajdzie się w przerwie między nauką, jak u mnie, czy też innymi obowiązkami. Jest idealny na śniadanie i na lunch do pracy.
Przepis:

3-4 banany (bardzo dojrzałe)
1/3 szklanki stopionego masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu

Orzechy kroję na połówki i sprażam na patelni. W tym czasie nastawiam piekarnik na 175 stopni. Widelcem miażdżę banany. Wszystkie składniki mieszam razem za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przekładam do małej prostokątnej foremki. Piekę ok. 45 min.

Wskazówki:

1. Im ciemniejsze banany tym lepiej, ciasto będzie dużo słodsze.

2. Zamiast cukru polecam miód.

Smacznego!

sobota, 23 listopada 2013

Drożdżówka z jabłkami i cynamonem

Witajcie!
Dziś zapraszam na późne, sobotnie śniadanie. Podaję świeżą drożdżówkę z jabłkami i moją ulubioną przyprawą- cynamonem. Dodaję go prawie do wszystkiego, zaczynając od pierwszej porannej kawy, po każdy jogurt. Dlatego też moją ulubioną porą roku na wypieki jest jesień i zima. W mojej kuchni prawie każdy świąteczny wypiek pachnie cynamonem :)
Ta drożdżówka jest łatwa w przygotowaniu, ale niestety jak każde ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, spokoju i ciepła.


Przepis:
2 i 3/4 szkl mąki
40g świeżych drożdzy
100ml mleka
1 jajko
100g masła
1/2 szkl cukru (u mnie mieszanka białego i brązowego)
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka
bułka tarta do posypania formy

Lekko podgrzewam mleko, mieszam je z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Zostawiam na 15 min w wysokim naczyniu, tak aby drożdże zaczęły działać. 
W dużej misce łączę mąkę, jajko, roztopione masło, cynamon, sól i cukier. Gdy drożdze już postoją chwilę dodaję je również i zagniatam ciasto. Dobrze jest poświęcić na to conajmniej 10 min. Jeżeli jest zbyt lepkie dodaję mąkę, a jesli zbyt suche mleko.
Ugniecione ciasto nacieram olejem (aby nie wyschło) i zostawiam na ok.2h w ciepłym miejscu.
Po tym czasie przygotowuję jabłka: obieram i kroję je na drobne kawałki, mieszam z cynamonem. Jeśli macie kwaśne jabłka możecie dodać do nich trochę cukru.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, wykładam jabłka i zawijam jak roladę. Następnie łączę dwa kończe tworząc okrąg i wkładam do okrągłej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawiam na ok 30min-1h aby ciasto urosło. Po tym czasie piekę 30-35min w temp 200stopni.

Wskazówki:

1. Często jak jest chłodno wkładam ciasto do ciepłego piekarnika aby tam rosło. Nastawiam temp na 100 stopni i nagrzewam go przez 2-3 min.

2. Jeśli ciasto zbyt szybko brązowieje przykryjcie je w piekarniku folią aluminiową.

Smacznego! :)

niedziela, 17 listopada 2013

Miodowe pancakes z masłem orzechowym

Witajcie!
Dziś na śniadanie miodowe placuszki w amerykańskim stylu. Uwielbiam takie śniadania, są szybkie, łatwe i na pewno każdemu będą smakować. Przygotowanie zajęło mi niecałe 10 minut, z podanych proporcji wyszło mi 12 małych placuszków.


Przepis:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 lyżeczki sody
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka miodu
masło orzechowe (u mnie wersja crunchy :))

Wszystkie składniki poza masłem orzechowym umieszczam w misce i mieszam trzepaczką. Powinno wyjść ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. W międzyczasie rozgrzewam patelnię teflonową. Nakładam ciasto łyżką i smażę, aż zaczną się pojawiać małe bąbelki powietrza na powierzchni, wtedy przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze ok. pół minuty. Podaję jeszcze ciepłe :)

Wskazówki:

1. Zamiast miodu możecie dodać 1 łyżkę cukru.

2. Placuszki często podaję z różnymi dodatkami, tak aby każdy mógł sobie wybrać z czym chce je jeść. Polecam z czekoladą i owocami!

Smacznego! 

czwartek, 14 listopada 2013

Pierniczki

Witajcie!
Kocham czas przed Świętami Bożego Narodzenia. Przygotowania zaczynam conajmniej 6 tygodni przed Wigilią. Mam miliony pomysłów na dekoracje, wypieki, prezenty, tylko czasu nie ma aż tyle aby je wszystkie zrealizować. Pierwsze przygotowania to pieczenie pierniczków. Od kilku lat wprowadziłam do domu tradycję całonocnego ozdabiania upieczonych wcześniej ciasteczek. Najbardziej lubię klasyczny lukier na bazie białek i cukru pudru, ale czasem używam maku, kolorowych posypek, orzechów. Dziś klasyczne pierniczki, które mogą czekać na święta nawet 6 tygodni zamknięte szczelnie w puszkach !

Inspiracja TUTAJ

Przepis: (na ok 40szt)
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szkl. mleka

Do miski wsypuję mąkę, miód rozgrzewam w garnuszku i dodaję do mąki. Następnie dodaję cukier, przyprawy, sodę, kakao, masło i jajko. W trakcie zagniatania ciasta dolewam po trochę mleka. Wyrabiam ciasto ok. 5-10min, aż będzie miec elastyczną strukturę. Stolnicę posypuję mąką, ciasto wałkuję na grubość ok. 0,5cm, wycinam ciasteczka. Piekę ok. 13min w temp 180 stopni. 
Pierniki wkładam do szczelnych puszek i przechowuję do Świąt.

Wskazówki:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. Kakao nadaje piernikom kolor. Jeśli wolicie jaśniejsze zmniejszcie jego ilość.

3. Jeśli przed Świętami pierniki będą twarde włóżcie do puszek ćwiarki jabłek- ich wilgoć spowoduje, że szybciej zmniękną.

Smacznego!

niedziela, 10 listopada 2013

Mini serniczki

Witajcie!
Zapraszam na mini serniczki- idealne, gdy nie mamy czasu na coś większego :) Po ostatnim serniku zostało mi pół kilo sera, więc musiałam go wykorzystać. Przedstawiam te miniaturki, na kruchym cieście, z dżemem porzeczkowym mojej mamy.



Przepis (na 12szt)
Ciasto:
50g masła
1/3 szkl cukru
1 żółtko
3/4 szkl mąki
Masa serowa:
500g sera na sernik
1 białko
1/4-1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
na wierzch: dżem porzeczkowy

Masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję zółtko. Następnie dodaję mąkę i zagniatam ciasto. Wkładam je do zamrażarki na 10 min.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni.
Wszystkie składniki na masę serową miksuję na małych obrotach.
Ciasto wyciągam z zamrażarki i wykładam nim spody foremek. Zapiekam ok 5-8min w piekarniku. Po tym czasie wykładam na ciasto masę sernikową i piekę 25-30 min. Serniczki studzę powoli, gdy ostygną wkładam do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Na wierzch wykładam dżem porzeczkowy i podaję :)

Wskazówki:

1. Najlepiej piec serniczki w silikonowych foremkach. Dużo łatwiej je później wyciągać.

2. Do masy sernikowej możecie dodać wanilię albo trochę soku z cytryny. 

3. Próbujcie masę podczas robienia i regulujcie jej słodkość cukrem według własnego uznania.

Smacznego!

piątek, 8 listopada 2013

Sernik mascarpone na spodzie z białej czekolady z dżemem porzeczkowym

Witajcie!
Dzisiaj sernik! Najlepszy na świecie! Nie jest to tradycyjny, ciężki sernik, a leciutka chmurka. Uwielbiam jego strukturę, którą nadaje mu serek mascarpone- mój ulubiony dodatek w deserach. Dodatkową zaletą jest to, że sernik przygotowuje się dzień wcześniej, więc w dniu imprezy można skupić się na przygotowaniu innych rzeczy.
Czy Was też strasznie stresuje pierwsze rozkrojenie ciasta? Zawsze zastanawiam się jak wygląda w środku i czy wyszło tak jak chciałam :)

Inspiracja  TUTAJ

Przepis:

Spód:
• 1 tabliczka białej czekolady
• 50 g masła
• 50 g cukru
• 1 jajko
• 40 g mąki
Masa serowa:
• 500 g tłustego sera na sernik (użyłam gotowego w wiaderku)
• 500 g sera mascarpone
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 5 jajek
• 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

dodatkowo: dżem porzeczkowy

Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni.
Przygotowuję spód: Miksuję cukier z masłem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaję stopniowo cukier i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Na końcu dodaję jajko i mąkę.
Przygotowuję formę okrągłą: Na spód wykładam papier i zapinam formę tak, żeby papier pokrywał tylko dno. Smaruję formę masłem. Boki formy obkładam folią aluminiową.
Do formy wlewam ciasto na spód i piekę ok. 10 min. W tym czasie przygotowuję masę serową.
W misce miksuję na niskich obrotach ser mascarpone z białym twarogiem. Stopniowo dodaję cukier, mąkę, jajka i śmietankę. Gdy spód się podpiecze wlewam masę serową. Na wierzch kładę łyzką kleksy dżemu porzeczkowego. Na dolną półkę piekarnika wkładam prostokątną formę wypełnioną wodą. Na środkową półkę wkładam sernik.
Piekę 15 min w temp 175 stopni i 90 min w temperaturze 120 stopni.
Po tym czasie chłodzę bardzo powoli, stopniowo otwierając drzwiczki piekarnika.
Gdy sernik wystygnie wkładam go na całą noc do lodówki.

Wskazówki:

1. Ser w wiaderku może być dość rzadki, dlatego radzę kupić dobry twaróg i go zmielić.

2. Zamiast dżemu porzeczkowego możecie dodać prawie każdy inny. Moim faworytem jest wiśniowy :)

Smacznego!

poniedziałek, 4 listopada 2013

Cytrynowe ciasteczka

Witajcie!
Gdy za nami Wszystkich Świętych zaczynam powoli myśleć o Bożym Narodzeniu. Pewnie myślicie, że jestem szalona, ale ja uważam, że dobra organizacja i zaplanowanie wszystkiego dużo wcześniej jest postawą sukcesu. Cały weekend piekłam pierniczki, które teraz czekają spokojnie w puszkach na grudzień. Przepis na nie pojawi się już wkrótce na blogu. Dzisiaj przedstawiam Wam mocno maślane, cytrynowe ciasteczka. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy :)


Przepis (ok. 50 szt):

2 szklanki mąki pszennej
200g masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki sody
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Masło i cukier ucieram mikserem na gładką masę, podczas miksowania dodaję jajko, skórkę i sok z cytryny. Na stolnicę przesiewam mąkę, sól i sodę. Do mąki dodaję utartą masę i zagniastam ciasto. Powinno być plastyczne. Jeśli za bardzo się lepi dodaję mąkę. Gotowe ciasto wkładam na 30min do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy i wykrawam dowolne kształty.
Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 8min.

Wskazówki:

1. Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej.

2. Ciasteczka wkładajcie do rozgrzanego piekarnika.

3. Kontrolujcie stopień wypieczenia ciasteczek, czasem 8 minto za dużo. Wszystko zależy od piekarnika. 

Smacznego!