piątek, 25 kwietnia 2014

Sernik z jogurtu greckiego

Witajcie!
Dziś sernik bez sera :) Jest leciutki i puszysty. A to wszystko dzięki jogurtom greckim które stanowią bazę sernika. Spód to kruche kakaowe ciasto.




Przepis:
spód:
50 g masła
80 g mąki pszennej
20 g kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa "serowa":
800 g jogurtu greckiego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego

Masło kroję w kostkę, mieszam z mąką, kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowuję tortownicę: spód wykładam papierem do pieczenia, nie smaruję niczym boków. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na dno tortownicy. Wkładam na chwilę do lodówki.

W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni. Piekę spód ok. 10 minut

Przygotowuję masę serową: jogurt miksuję z mąką i cukrem, stopniowo dodaję po jednym jajku i aromat waniliowy. Na dolną półkę piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Przygotowaną masę wylewam na podpieczony spód (może być ciepły) i wkładam do piekarnika najpierw na 15 minut na 175 stopni, później zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę jeszcze 50 minut

Po ostygnięciu wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Wskazówki:

1. Kakao możecie zastąpić mąką, wtedy uzyskacie klasyczny spód w jasnym kolorze.

2. Do masy serowej możecie dorzucić trochę rodzynek.

środa, 23 kwietnia 2014

Klasyczna szarlotka

Witajcie!
Kto nie kocha szarlotki? Znajdźcie mi chociaż jedną osobę :) Klasyka sprawdza się zawsze, niezależnie od okazji :) U mnie w domu szarlotka jest szczególnie uwielbiana przez facetów :) Najlepiej ciepła, podawana z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną :)


Zdaję sobie sprawę, że po świętach nikt nie ma ochoty na ciężkie wypieki. Myślę, że szarlotka sprawdzi się doskonale jako deser :)


Przepis: (inspiracja z Kwestii Smaku)
ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/2-3/4 szklanki cukru
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka+ 1 całe jajko
1 opakowanie cukru waniliowego

3 białka

nadzienie:
2 kg jabłek
garść rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego

Z podanych składników przygotowuję kruche ciasto: na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Masło kroję w kostkę i mieszam ciasto za pomocą noża. Następnie dodaję jajka i szybko zagniatam ciasto.  Dzielę je na dwie równe części i wkładam do lodówki.

Jabłka obieram i kroję w mniejsze kawałki. Podsmażam chwilę, aby woda odparowała, nie za długo, aby się nie rozpadły. Do jabłek dodaję cynamon, rodzynki i cukier waniliowy. Odstawiam aby wystygły.

Ciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na dwa prostokąty. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spód kładę pierwszy kawałek ciasta. Na ciasto wykładam jabłka. Białka ubijam na pianę i kładę na jabłka. Całość przykrywam drugim kawałkiem ciasta. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 175 stopni ok 50-60 minut.

Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem i dekoruję bitą śmietaną.

Smacznego!

Wskazówki:

1. Piekarnik nastawiam na termoobieg, jeśli widzę, że ciasto zbyt mocno się przypieka od góry, przykrywam je folią aluminiową.

2. Do jabłek możecie dodać śliwki lub wiśnie. 

3. Jeśli jabłka są kwaśne dodajcie cukier.

sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek migdałowo- chałwowy

Wesołych Świąt Wielkanocnych! Smacznego jajka, udanych wypieków i spokojnego czasu spędzonego w gronie rodziny. Mam nadzieję, że zajadacie same pyszności i nie macie z tego powodu wyrzutów sumienia :))



Ten mazurek jest dokładnie taki, jak powinny być wypieki tego typu: bardzo słodki, pyszny, ciężki i pełen kalorii. Nie jestem największą fanką tego typu ciast, ale tradycje trzeba podtrzymywać :) Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.


Przepis:
ciasto:
120g masła
150g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
60g cukru pudru

masa migdałowo-chałwowa:
200g chałwy
120g zmielonych migdałów + migdały do dekoracji
120ml śmietanki 30%
rodzynki do dekoracji

Z podanych składników zagniatam ciasto, rozwałkowuję na prostokąt. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 24x26cm wykładam papierem. Ciasto przekładam na blachę, formuję tak, aby brzegi były trochę większe. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładam na 15 min do lodówki. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni. Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i piekę ok 30 minut
Chałwę, migdały i śmietankę wlewam do garnka i podgrzewam ok 3 minuty ciągle mieszając do uzyskania dość gęstej masy. Gotową masę przekładam na przestudzone ciasto, dekoruję i odkładam w chłodne miejsce. Smacznego!

Wskazówki:

1. Jeśli ciasto nie chce się kleić możecie dodać 1-2 łyżki zimnej wody.

2. Do dekoracji polecam gorzką czekoladę.

piątek, 18 kwietnia 2014

Ciastka żytnio- owsiane z makiem i ananasem

Witajcie!
Zapraszam na ogromne ciasteczka! Piękno tkwi w ich prostocie. Idealnie zastępują "nudne" kanapki na drugie śniadanie i pasują do kawy.



Przepis:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
mały jogurt naturalny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 plasterek ananasa
3 łyżki maku
garść orzechów

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni. W misce mieszam mąkę, płatki owsiane, proszek, sól, cukier, cynamon. W drugiej misce mieszam jajko, jogurt. Mieszam zawartość obu misek. Na koniec dodaję ananasa pokrojonego w drobną kostkę, mak i orzechy. Ciasto nakładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formuję dowolny kształt. Piekę 20 minut.

Wskazówki:

1. Ciasto jest lepkie, dlatego najlepiej nakładać je łyżką.

2. Ja zrobiłam ogromne ciastka śniadaniowe, ale równie dobrze możecie zrobić mniejsze. Pamiętajcie o krótszym czasie pieczenia.

środa, 16 kwietnia 2014

Szybkie ciasto marchewkowe

Witajcie!
Chyba już wszyscy zauważyli, że marchewka w ciastach to jeden z moich ulubionych składników. Nie bez przyczyny to już trzecia odsłona tego warzywa na moim blogu. Jeżeli jeszcze nie piekliście ciasta marchewkowego, to koniecznie spróbujcie!


Dziś przedstawiam Wam szybkie ciasto marchewkowe, bez kremu, pieczone w keksówce. Ja zabieram je ze sobą na drugie śniadanie na zajęcia :))


Przepis:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka startej marchewki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 175 stopni. W misce mieszam mąkę, płatki, cukier, sodę, proszek i przyprawy. W drugiej misce roztrzepuję jajka z olejem. Łączę zawartość obu misek. Dodaję marchewkę, orzechy i ananasa, mieszam do połączenia składników. Ciasto przekładam do foremki i piekę ok. 45 min w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyciągam z foremki po ostudzeniu. Smacznego!

Wskazówki:

1. Jeśli ciasto jej zbyt suche, możecie dodać kilka łyżek syropu z ananasów z puszki.

2. Oprócz orzechów włoskich świetnie pasują tu migdały.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Naleśniki - bardzo cienkie, przepis bazowy

Witajcie!
Wiele przepisów opiera się na naleśnikach. Możecie z nich wyczarować wykwintne obiady i cudowne desery. Wystarczy dobry przepis bazowy, porządna teflonowa patelnia i pomysł co z nimi zrobić dalej.


Dziś zapraszam na bazowe naleśniki :) Ja podałam je z powidłem śliwkowym, prażonymi jabłkami i orzechami, a następnego dnia zapiekłam z tuńczykiem, cebulką, pomidorami i serem.


Przepis (ok. 20 szt):
4 duże jajka
500 ml mleka
400 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
woda

Jajka wbijam do miski i miksuję. Dodaję pozostałe składniki i miksuję nadal do powstania gładkiej masy. Powinna mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Dodaję wodę do uzyskania rzadkiej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiam na chwilę, najlepiej na 30 min aby "odpoczęło". Rozgrzewam patelnię, smaruję ją małą ilością oleju. Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana nalewam porcję ciasta, rozprowadzam je na całej patelni lekko ją przechylając. Po chwili obracam naleśnik na drugą stronę i smażę bardzo krótko. Smacznego! :D

Wskazówki:

1. Do wykonania ciasta wystarczy dobra trzepaczka, choć mikser jest wygodniejszy. Starajcie się nie wprowadzać do ciasta zbyt dużo pęcherzyków powietrza.

2. Jeśli nie macie czasu aby ciasto "odpoczęło" możecie pominąć ten etap.

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Babeczki Red Velvet

Witajcie!
Ciasto Red Velvet pochodzi z Nowego Jorku, a dokładnie ze słynnego hotelu Waldorf- Astoria. Jest ono bardzo popularne w Stanach, ale ostatnio coraz częściej można je spotkać w Europie. U mnie w wersji babeczek. Piekłam je na wieczór panieński mojej koleżanki. Motywem przewodnim całej imprezy był kolor czerwony i różowy, dlatego te babeczki świetnie wpasowały się i służyły jako pyszna dekoracja.Włożyłam w nie głowy pana młodego nabite na wykałaczki :) Efekt był zniewalający!


Jeśli chodzi o sam smak i strukturę babeczek, to byłam bardzo zadowolona. Ciasto jest puszyste i miękkie, a masa mascarpone przypomina trochę bitą śmietanę. W połączeniu obie części dopełniają się :)


Przepis (24 szt): (przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
2 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka maślanki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki octu
czerwony barwnik

Mąkę, kakao i sól przesiewam do miski, odstawiam. W drugiej misce miksuję olej z cukrem dodając stopniowo jajka i aromat waniliowy. Następnie do oleju z cukrem dodaję stopniowo mąkę, kakao i sól oraz maślankę. Barwnik dodaję według uznania, do uzyskania odpowiedniego koloru.
Przygotowuję formę na babeczki, wykładam papilotkami, nagrzewam piekarnik do 180 stopni. 
Ostatnim etapem jest połączenie sody i octu- zrobi się piana, którą trzeba szybko wmiksować do ciasta. Od razu nakładam do foremek i piekę bez termoobiegu ok 20-25 min.

Krem:
300ml śmietany kremówki 30%
250g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone i cukier puder. Masę nakładam do rękawa cukierniczego dekoruję babeczki. 

Wskazówki:

1. Jeśli babeczki pieczenie w 2 turach, to podzielcie ciasto na dwie części i ocet z sodą dodawajcie do każdej bezpośrednio przed pieczeniem.

2. Czerwony barwnik jest opcjonalny. Nie musicie go używać, choć tworzy on niesamowity efekt! :)

Smacznego!

piątek, 4 kwietnia 2014

Biszkopt- przepis podstawowy

Witajcie!

Dziś przedstawiam przepis na idealny biszkopt. Piekłam go już wiele razy, za każdym wychodził świetny! Największą frajdę sprawia mi rzucanie nim o podłogę. Mina osób będących tego świadkami- bezcenna :D

Przepis:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielam od żółtek i ubijam. Gdy białka są już sztywne zmniejszam obroty miksera i dodaję stopniowo po jednym żółtku. Powoli wsypuję cukier, a następnie mąki (najlepiej łyżką). 
Przygotowuję tortownicę: spód wykładam papierem do pieczenia, a boki zostawiam nie wyłożone. Nie smaruję formy masłem. Wlewam ciasto, wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 30-40 min. Po upieczeniu rzucam ciasto 2-3 razy na podłogę z wysokości ok 1 m. Wyciągam z formy dopiero po ostygnięciu.

Wskazówki:

1. Rzucenie biszkoptu o podłogę pozwala na wydostanie się z niego zalegających cząsteczek powietrza, dzięki czemu wychodzi idealnie płaski.

2. Biszkopt kroję na 2-3 blaty.

Smacznego!