czwartek, 26 czerwca 2014

Muffiny z malinami

Witajcie!
Wracam do blogowania po chwilowej przerwie. Mogę już oficjalnie powiedzieć, że skończyłam studia medyczne! Wczoraj zdałam ostatni egzamin! Cieszę się i smucę, bo kończy się w moim życiu piękny etap studiów, a zaczyna poważne życie.
Tymczasem zapraszam na malinowe muffiny :) Sama byłam zaskoczona jak dobre wyszły. Dzięki dodatkowi malin są bardzo mięciutkie. Wspaniała alternatywa dla nudnych śniadań :))


Przepis:

środa, 11 czerwca 2014

Truskawkowe muffiny z kruszonką

Witajcie!
Sesja trwa w najlepsze, za kilka dni mam egzamin z chirurgii, więc placki są trochę nie na miejscu. W końcu sama bym całego nie zjadła :) Najlepszą alternatywą są muffinki, które można upiec szybko i wspaniale zastępują ciasto. Dziś zapraszam na wersję truskawkową.


 Pyszne, lekko kwaśne truskawki ze słodką kruszonką na wierzchu to bardzo udane połączenie :))


Przepis (7szt)
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki maślanki
3/4 szklanki truskawek

kruszonka:
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. W jednej misce łączę suche składniki, w drugiej mokre. Mieszam zawartość obu misek, dodaję truskawki. Ciasto przekładam do formy na muffiny.
Przygotowuję kruszonkę: masło ucieram z łyżką mąki i łyżką cukru. Posypuję gotową kruszonką muffiny.
Calość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 minut.
Smacznego!

Wskazówki:

1. Zamiast sody można dodać więcej proszku do pieczenia

2. Polecam piec w piekarniku bez termoobiegu. Najlepiej grzanie od góry i dołu.

3. Truskawki możecie zastąpić większością sezonowych owoców. Borówki będą świetnie pasować :)
Lato w pełni!

sobota, 7 czerwca 2014

Drożdżówki z serem

Witajcie!
Ostatnio bardzo polubiłam się z drożdżówkami i piekę je co tydzień. Testuję różne proporcje składników, zmieniam ilość jajek, masła, cukru, tak aby znaleźć połączenie idealne. Jestem już coraz bliżej, co mnie bardzo cieszy. W głowie mam dużo pomysłów na ciekawe nadzienia, ale na razie zapraszam na klasyczne drożdżówki z serem. Z podanego przepisu wychodzi ich całkiem sporo- bo aż 16. Nie są za duże, w sam raz na drugie śniadanie, albo podwieczorek.


Są mięciutkie i puszyste, najlepiej smakują jeszcze ciepłe :))


Przepis:
ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
25 g świeżych droźdży
2 jajka
50 g masła

nadzienie:
200 g sera białego
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru

1 białko do posmarowania bułeczek

Do miseczki wlewam pół szklanki mleka, wrzucam drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawiam na 10-20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Pozostałe składniki wrzucam do dużej miski. Gdy zaczyn jest gotowy przelewam go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypuję mąki. Ciasto smaruję resztką rozpuszczonego masła, bądź olejem i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. 

Przygotowuję nadzienie: ser zgniatam widelcem, dodaję żółtko i cukier, mieszam do połączenia składników.

Po 2 godzinach dzielę ciasto na dwie części. Każde rozwałkowuję na prostokąt i dzielę na 8 mniejszych. Na każdy kawałek wykładam czubatą łyżeczkę sera, brzegi zlepiam i formuję bułeczki. Drożdżówki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekę ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Smacznego!


Wskazówki:

1. Do sera możecie dodać rodzynki.

2. Świeże drożdże możecie zastąpić suszonymi. Użyjcie 1 opakowanie 

wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Zostały mi jeszcze 2 dni zajęć i 4 egzaminy do końca studiów, dlatego nie mam za dużo czasu na oddawanie się kulinarnym szaleństwom. Dziś zapraszam na ciasto jogurtowe z truskawkami. Pyszne, puszyste, sezonowe. Czego chcieć więcej? :)




Przepis: (Inspiracja: Kwestia smaku)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
25 g roztopionego masła
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
garść truskawek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Jajka wbijam do miski i ucieram z cukrem za pomocą miksera na gładką masę (ok. 5 min). Następnie dodaję jogurt i masło, mieszam delikatnie łyżką. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką, tak aby ciasto nie utraciło gładkiej struktury.
Okrągłą tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do formy. Na wierzch układam truskawki. Całość piekę ok. 25-30 min do suchego patyczka. Smacznego!

Wskazówki:
1. Test suchego patyczka polega na nakłuciu ciasta wykałaczką. Jeśli po wyciągnięciu będzie na niej surowe ciasto, oznacza to że należy jeszcze piec.

2. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami np. malinami.

Milion smaków truskawek
Lato w pełni!