poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Muffiny owsiane z gruszką i nasionami chia

Witajcie!
Zapraszam na obłędnie pyszne muffiny! Jestem oczarowana ich smakiem. Rzadko w kuchni używam gruszek i teraz już wiem, że to duży błąd. Świetnie pasują do wielu jesiennych wypieków, więc zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Do ciasta dodałam nasiona chia, jestem ostatnio ich wielką fanką. Nie tylko są pyszne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają dużo kwasów omega-3, które mają między innymi pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Są porównywane do siemienia lnianego, choć smakiem znacznie od niego odbiegają. Coraz łatwiej można je dostać na lokalnych targach i w sklepach ze zdrową żywnością. Ja moje znalazłam na Hali Mirowskiej.



Przepis:

piątek, 22 sierpnia 2014

Tarta z kurczakiem i cukinią

Witajcie!
Już dawno nie piekłam tarty,a  szkoda, bo to wspaniałe ciasto. Możecie je podawać na słodko, na słono, na ciepło, na zimno. W zależności od farszu będzie pasować na każdą porę dnia. Ja tym razem postanowiłam przygotować tartę na słono, czyli kisz, z kurczakiem i cukinią.


 Przepis:

sobota, 16 sierpnia 2014

Dietetyczny gulasz drobiowy

Witajcie!
Moim zdaniem latem jest dużo łatwiej jeść zdrowe i lekkie posiłki. Sprzyja temu różnorodność świeżych produktów na targach. Uwielbiam chodzić na zakupy spożywcze :) Tym razem wróciłam z siatką pełną warzyw na lekki drobiowy gulasz. To szybkie w przygotowaniu danie jest idealne na obiad, szczególnie gdy dbamy o linię. Zawiera dużo warzyw, trochę chudego drobiowego mięsa i przyprawy przyśpieszające metabolizm, takie jak papryczka chili. 




Przepis:

piątek, 15 sierpnia 2014

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem ricotta

Witajcie!!
Zapraszam na wspaniałą zapiekankę makaronową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta. To jedno z moich ulubionych dań. Robię je dość rzadko, bo ciężko mi się jest powstrzymać przed zjedzeniem potrójnej porcji ;) Dziś skorzystałam z okazji, że znalazłam piękny, świeży szpinak na Hali Mirowskiej.



Przepis:

środa, 13 sierpnia 2014

Kulinarna relacja z Chorwacji, Split-Hvar-Duce

Witajcie!
Dziś wyjątkowy wpis, bo bez przepisu kulinarnego. Wróciłam właśnie z Chorwacji, więc czas na powrót do intensywniejszego gotowania i pieczenia. Odpoczywałam od kuchni przez prawie dwa tygodnie, więc jestem spragniona nowych dań, a głowę mam pełną pomysłów.

sobota, 9 sierpnia 2014

Leniwe pierogi

Witajcie!
Dziś prezentuję danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam małym dzieckiem uwielbiałam babcine pierogi leniwe. Chyba nawet bardziej niż te tradycyjne. Zawsze gdy babcia je przygotowywała przybiegałam jej pomagać. Największą frajdę sprawiało mi formowanie małych pierożków i wrzucanie ich do wody. Dodatkiem do leniwych była zawsze bułka tarta. Jedni dodawali sól, inni cukier i wszyscy ze smakiem zajadaliśmy obiad. Jakiś czas temu postanowiłam, że nauczę się robić babcine leniwe. Sprawa nie była prosta, po drodze zaliczyłam kilka porażek, ale wytrwale próbowałam, aż w końcu mi się udało opracować własny sposób, i choć nigdy nie dorównam babcinym leniwym, to moje są bardzo dobre, lekkie i delikatne.



Przepis:

niedziela, 3 sierpnia 2014

Jagodzianki

Witajcie!
Gdy czytacie tego posta ja już jestem w drodze na wakacje. Tym razem wybieram się na szalony wyjazd z rodziną na Węgry i Chorwację. Na drogę upiekłam jagodzianki. Zawsze dobrze jest zjeść coś smacznego gdy pędzimy autostradą na południe :)


Jagodzianki są wspaniałe! Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i puszyste. Warto je upiec w sezonie borówkowym! 




Przepis: (16 sztuk)

piątek, 1 sierpnia 2014

Galaretka z kurczaka

Witajcie!
Dziś zapraszam na galaretkę z kurczaka, którą zawsze robię przy okazji gotowania rosołu. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy i smaczne śniadanie na następny dzień!


Przepis: