wtorek, 28 października 2014

Sałatka z komosą ryżową (quinoa)

Witajcie!
Zapraszam na szybką i pyszną sałatkę. Jej głównym składnikiem jest komosa ryżowa- quinoa. Jest to coraz popularniejsza w Polsce kasza, która ma neutralny smak i wspaniałe wartości odżywcze. Dzięki temu jest wszechstronna w kuchni i pasuje do wielu dań. Możecie zastąpić nią kaszę jęczmienną czy gryczaną, podawać do różnych mięs i sosów. U mnie w lekkim wydaniu z warzywami :)



Przepis:

niedziela, 19 października 2014

Kanelbullar, Cinamon Rolls, Cynamonowe bułeczki

Witajcie!
Dziś przygotowałam cynamonowe bułeczki- Kanelbullar. To jedne z ulubionych przysmaków Szwedów, do tego stopnia, że 4 października obchodzą ich święto. Nie ma chyba lepszego czasu na drożdżowe bułeczki jak właśnie jesień. W cieście można wyczuć dość intensywny smak kardamonu, który tworzy bardzo ciekawe połączenie z cynamonowym nadzieniem. 



Przepis:

wtorek, 14 października 2014

Tarta z kiełbasą krakowską i szpinakiem

Witajcie!
Dziś w moim domowym menu tarta z kiełbasą krakowską i szpinakiem. Dużą zaletą tego typu wypieków jest to, że można "wyczyścić" lodówkę z resztek jedzenia, które nie wiadomo do czego zużyć. Większość warzyw i mięs będzie świetnie się łączyć zalane jogurtową masą i upieczone w formie tarty. Tym razem użyłam kiełbasę, cebulę i szpinak. Tarta wyszła znakomita, idealna na leniwe śniadanie :)


Przepis:

piątek, 10 października 2014

Łosoś z pomidorami z bundzem na duszonym szpinaku

Witajcie!
Na rozpoczęcie weekendu zapraszam na zdrowy, lekki, pyszny i ekspresowy obiad. Zapewniam Was, że zrobicie go w mniej niż 15 minut :) Ostatnio moje obiady bardzo się zmieniły. Odkąd rozpoczęłam pracę stawiam na mniej wymagające potrawy. Trochę tęskni mi się za dniami kiedy miałam czas na szaleństwa w kuchni. Na szczęście są jeszcze weekendy, kiedy mogę przygotować coś bardziej kreatywnego.
Nie byłabym jednak sobą, gdybym pokazała zwyczajny obiad. W tym daniu są dwie gwiazdy: wspaniały, soczysty łosoś oraz bundz. Jestem ogromną fanką nabiału i serów, gdybym mogła jadłabym je w kółko. Bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam ostatnio na Hali Mirowskiej bundz- ser produkowany na Podhalu z mleka owczego. Ma bardzo delikatny smak i lekko gumowatą konsystencję. Jego smak przywołuje wspomnienia wyjazdów w góry. Dziś użyłam go w sałatce a'la caprese zamiast mozarelli. Muszę przyznać, że smakiem przebił ją stukrotnie! 



Przepis:

środa, 8 października 2014

Krem z pieczarek

Witajcie!
Po kilku słodkich i mało dietetycznych przepisach pora na coś lżejszego. Zapraszam na krem z pieczarek. Pyszną, aromatyczną zupę która w jesienne popołudnie syci i rozgrzewa idealnie. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a składniki powszechnie dostępne i tanie. Chyba więcej nie muszę nikogo namawiać :)


Przepis:

sobota, 4 października 2014

Dyniowe bułeczki z musem dyniowo-jabłkowym i czekoladą

Witajcie!
Piękna pogoda za oknem nastraja do iście jesiennych wypieków. Po ostatnim pieczeniu dyni została mi szklanka musu. W tym roku pochłonęła mnie miłość do tego warzywa. Przyrządzałam dynię na słodko i na słono. Za każdym razem wychodzi świetnie, choć znacznie lepiej w pierwszej wersji. Dynia dzięki temu, że ma neutralny smak jest bardzo uniwersalna. Sprawdza się w wypiekach i w daniach obiadowych. Dodatkową zaletą jest piękny pomarańczowy kolor, który każdą potrawę zamienia w arcydzieło. Muszę przygotować dyniowe zapasy, bo nie wiem co zrobię jak skończy się sezon ;)


Poniższe bułeczki wyszły wspaniale. Dynia nie tylko nadała piękny kolor, ale zmieniła strukturę ciasta. Dodatek skórki z cytryny podkręcił smak, a czekolada na wierzchu i mus w środku idealnie się zgrały. Powstała idealna drożdżówka, która znika z talerza w tempie ekspresowym. Gorąco polecam ten przepis! Nie zawiedzie Was!



Przepis:

środa, 1 października 2014

Drożdżówki z makiem

Witajcie!
Dziś dla mnie ważny dzień, bo pierwszy raz w życiu idę do pracy. Wiem, trochę stara jestem i pewnie wiele osób w moim wieku ma już parę lat przepracowanych, ale mój zawód jest specyficzny i wymaga dużo nauki. Trochę się boję, trochę już nie mogę się doczekać. Wczoraj nie mogłam znaleźć sobie miejsca, więc spędziłam czas w kuchni. Dodatkowo był Dzień Chłopaka, więc warto to jakoś uczcić. Ja postawiłam na drożdżówki z makiem. Nieskromnie przyznam, że jestem coraz lepsza w pieczeniu drożdżówek. Każda kolejna partia mnie pozytywnie zaskakuje. Te przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Są przepyszne!



Przepis: