środa, 26 listopada 2014

Zakwas żytni na chleb

Witajcie!
Ostatnio chwaliłam się jednym z pierwszych chlebów na zakwasie, więc dziś przyszedł czas na sam zakwas. Jego hodowanie jest niezwykle satysfakcjonujące. Uwielbiam patrzeć jak tworzą się bąbelki, a zwykła woda z mąką nabiera mocy. Mój zakwas aż wylewa się ze słoika ;)


Przepis:

sobota, 22 listopada 2014

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

Witajcie!
Zawsze wydawało mi się, że chleb na zakwasie to coś bardzo trudnego, ale okazało się, że nie jest to aż tak skomplikowane. Potrzeba tylko trochę ciepła i cierpliwości. Odkąd udało mi się wyhodować zakwas żytni wpadłam w manię pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. W mojej głowie już pojawiają się setki pomysłów na chlebowe kombinacje :) Na razie zapraszam na podstawową wersję z dodatkiem siemienia lnianego.

 Przepis:

niedziela, 16 listopada 2014

Dyniowe sernikobrownie

Częstujcie się!
Czas najwyższy rozprawić się z jesiennymi ozdobami. Moje lądują w kuchni i przerabiam je na pyszne dania. Ostatnio był krem z dyni, a teraz przyszła pora na coś słodkiego. Sernikobrownie z dynią nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje. Najlepsze jest po nocy spędzonej w lodówce. Ma zbitą konsystencję i przypomina trochę czekoladowy batonik.




Warto je upiec chociażby dla zapachu czekolady, który unosi się później w mieszkaniu!


Przepis:

czwartek, 13 listopada 2014

Pikantny krem z dyni

Witajcie!
Zapraszam na krem z dyni! Jestem chyba ostatnią osobą, która zdecydowała się ugotować tą zupę. Wynika to głównie z tego, że zaliczyłam kilka nieudanych podejść. Nigdy nie umiałam odpowiednio wyważyć przypraw i dobrać dodatków. Postanowiłam spróbować jeszcze raz. Tym razem udało się! Dzięki dodatkowi suszonego chili zupa nabrała wyraźnego smaku, dzięki czemu dynia już nie jest taka mdła. Świetnie sprawdził się tutaj imbir, cynamon i gałka muszkatołowa. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i do tego pięknie wygląda!  



Przepis:

wtorek, 11 listopada 2014

Piernik z melasą

Witajcie!
Do Świąt Bożego Narodzenia zostało 43 dni! Najwyższy czas zaplanować co będziemy gotować. Już pora nastawić ciasto na piernik staropolski i upiec małe pierniczki. Ja zawsze robię to właśnie w Święto Niepodległości, później pakuję je do metalowych puszek i tak czekają do grudnia. Zaczynam też testowanie nowych przepisów. Dziś zapraszam na jeden z nich- szybki, wilgotny, puszysty piernik z melasą trzcinową. Jest rewelacyjny, świetnie sprawdzi się pieczony "na ostatnią chwilę".



Przepis:

środa, 5 listopada 2014

Chia pudding z granatem

Witajcie!
Już kiedyś pisałam, jak bardzo polubiłam nasiona chia. Odkąd je odkryłam pojawiają się w moim menu przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej w formie puddingu. Przepis pojawia się dopiero teraz, ponieważ jest on wynikiem wielu prób. W internecie większość przepisów zawiera mleko kokosowe, sojowe albo migdałowe, natomiast ja chciałam użyć krowiego. W końcu opracowałam własny sposób, więc zapraszam!



Przepis:

niedziela, 2 listopada 2014

Czipsy z jarmużu

Witajcie!
Dzisiejszy przepis nie tylko spodoba się wszystkim liczącym kalorie :) Zapraszam na czipsy z jarmużu- zdrową i pyszną alternatywę dla czipsów ziemniaczanych. 


Zawsze wydawało mi się, że jarmuż jest rodzajem sałaty, więc bardzo mnie zaskoczyło, że to odmiana kapusty. Co ciekawe nie występuje w środowisku naturalnym, a tylko w uprawach. Znana już była w średniowieczu, a dziś trochę zapomniana powoli powraca :) Od jakiegoś czasu zauważyłam, że pojawia się w marketach i na dobrze zaopatrzonych targach (tu jak zwykle polecam Halę Mirowską). 


Przepis: