poniedziałek, 6 czerwca 2016

"Serniczek" jaglany z truskawkami

Witajcie!
Jak widzicie polubiłam się z kaszami :) Ostatnio zawładnęły moją kuchnią i konkurują z warzywami strączkowymi o tytuł odkrycia kulinarnego roku ;) Piszę "serniczek" w cudzysłowiu, ponieważ w tym przepisie nie ma sera. Główne składniki to kasza jaglana i nerkowce. Pomysł na ten deser zrodził się w mojej głowie po tym jak spróbowałam podobnego w Lokal Vegan Bistro. Mój nie jest taki sam, ale jest równie smaczny. 



Przepis:

sobota, 4 czerwca 2016

Kokosowe kaszotto z boczniakami i szparagami

Witajcie po długiej przerwie!
Nie zapomniałam o blogu, gotowaniu i pieczeniu. Ogarnęła mnie niechęć do robienia zdjęć. Ciągle nie byłam zadowolona z efektów i większość przepisów lądowała w koszu tylko ze względu na to. Nadal nie umiem osiągnąć tego co bym chciała, ale teraz trochę łatwiej mi robić zdjęcia, bo zainwestowałam  w dobry telefon. Może to nie jest to co bym chciała, ale postanowiłam raz na jakiś czas wrzucić jakiś przepis. Brakuje mi miejsca do zapisywania i zapamiętywania tego co ugotowałam. Niech ten blog będzie moją luźną książką kucharską :)

Wybrałam się ostatnio do jednej z moich ulubionych wegańskich knajp Vege Miasto (nie jestem weganką). To jedno z niewielu miejsc, gdzie wiem, że wszystko co zamówię będzie mi smakować. Zainteresowało mnie danie tygodnia, które postanowiłam odtworzyć w domu. Okazało się, że nie było to takie trudne. W mojej opinii wyszło nawet lepiej. To moje pierwsze kaszotto, które na pewno zapoczątkuje serię pysznych obiadów na bazie różnych kasz. 




Przepis: