Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem ricotta
Witajcie!!
Zapraszam na wspaniałą zapiekankę makaronową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta. To jedno z moich ulubionych dań. Robię je dość rzadko, bo ciężko mi się jest powstrzymać przed zjedzeniem potrójnej porcji ;) Dziś skorzystałam z okazji, że znalazłam piękny, świeży szpinak na Hali Mirowskiej.
Przepis:
(3 duże porcje)
500 g świeżego szpinaku
1 cebula
4 suszone pomidory
250 g sera ricotta
1/2 kulki mozarelli w zalewie
200 g makaronu
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól
pieprz
suszona bazylia
Podaję od razu! Smacznego!
Wskazówki:
1. Do masy szpinakowej świetnie pasuje również starta na tarce cukinia.
2. Fanom czosnku polecam dodać 2-3 ząbki.
Zapraszam na wspaniałą zapiekankę makaronową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta. To jedno z moich ulubionych dań. Robię je dość rzadko, bo ciężko mi się jest powstrzymać przed zjedzeniem potrójnej porcji ;) Dziś skorzystałam z okazji, że znalazłam piękny, świeży szpinak na Hali Mirowskiej.
Przepis:
(3 duże porcje)
500 g świeżego szpinaku
1 cebula
4 suszone pomidory
250 g sera ricotta
1/2 kulki mozarelli w zalewie
200 g makaronu
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól
pieprz
suszona bazylia
Szpinak dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Po chwili dodaję szpinak i podgrzewam patelnię dopóki nie zwiędnie. Na koniec dodaję suszone pomidory pokrojone w kostkę i odstawiam całość na bok.
Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu.
Szpinak mieszam z serem ricotta. Doprawiam solą, pieprzem, suszoną bazylią. Do masy szpinakowo serowej dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszam. Przekładam całość do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układam kawałki mozzarelli.
Piekę ok. 25 min w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu. Na ostatnie 5 minut włączam opcje grilla, aby wierzch ładnie się przyrumienił.
Podaję od razu! Smacznego!
Wskazówki:
1. Do masy szpinakowej świetnie pasuje również starta na tarce cukinia.
2. Fanom czosnku polecam dodać 2-3 ząbki.
Polecam również inne obiady z wykorzystaniem szpinaku:
Wow! wygląda powalająco !! Bomba przepis ! :)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiad,do zrobienia przeze mnie też:)
OdpowiedzUsuńSzpinak, suszone pomidory i mozzarella... niebo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Jak to przepysznie wyglądaaaa! :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie składników w tej zapiekance ;)
OdpowiedzUsuńJeny to musi być przepyszne :) Ostatnio szukałam jakiś fajnej zapiekanki ze szpinakiem, bo kupiłam sobie piękne naczynie ceramiczne w seledynową kratę, ale żaden z przepisów, na które wpadłam mnie nie zaciekawił, aż do teraz. Na pewno wypróbuję - wygląda to obłędnie i myślę, że równie dobrze smakuje :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMakaron i szpinak z jakimkolwiek serem (może poza z niebieską pleśnią) to dla mnie już obiad idealny.
OdpowiedzUsuńJa dodałam 1/2 puszki mleka kokosowego smakuje obłędnie mniam
OdpowiedzUsuń