Foccacia z gruszką i rozmarynem

Witajcie! Tym przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka Asia na jednym z wielu naszych spotkań kulinarnych. Od ponad 5 lat spotykamy się co miesiąc testując nowe smaki, zarówno we własnej kuchni, jak i w warszawskich knajpach. Na jeden z takich wieczorów Asia przyniosła tę foccacię. Dzięki niej poznałam nie tylko doskonałe połączenie gruszki z rozmarynem, ale również świetnego bloga- Rozkoszny. Pieczcie jak najszybciej, bo sezon na gruszki w pełni! I nie żałujcie oliwy.




Przepis (pochodzi z bloga Rozkoszny):

ciasto:
650 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży 
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
475 ml wody ciepłej

do polania ciasta:
50ml oliwy z oliwek

dodatki:
1 gruszka
100 g sera pleśniowego niebieskiego
2 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, oliwa

Z podanych składników zagniatam ciasto przy pomocy miksera z końcówką do ciasta i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam na ok 30 min. 
Po wyrośnięciu robię dziurki palcami w cieście, na wierzchu układam gruszkę i ser, posypuję przyprawami i hojnie polewam oliwą z oliwek.
Piekę w temp 220 stopni przez ok 25-30 min.

Świetnie smakuje jako dodatek do sałatki ze świeżej rukoli :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty