Foccacia z gruszką i rozmarynem
Witajcie! Tym przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka Asia na jednym z wielu naszych spotkań kulinarnych. Od ponad 5 lat spotykamy się co miesiąc testując nowe smaki, zarówno we własnej kuchni, jak i w warszawskich knajpach. Na jeden z takich wieczorów Asia przyniosła tę foccacię. Dzięki niej poznałam nie tylko doskonałe połączenie gruszki z rozmarynem, ale również świetnego bloga- Rozkoszny. Pieczcie jak najszybciej, bo sezon na gruszki w pełni! I nie żałujcie oliwy.
Przepis (pochodzi z bloga Rozkoszny):
Przepis (pochodzi z bloga Rozkoszny):
ciasto:
650 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
475 ml wody ciepłej
do polania ciasta:
50ml oliwy z oliwek
dodatki:
1 gruszka
100 g sera pleśniowego niebieskiego
2 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, oliwa
Z podanych składników zagniatam ciasto przy pomocy miksera z końcówką do ciasta i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam na ok 30 min.
Po wyrośnięciu robię dziurki palcami w cieście, na wierzchu układam gruszkę i ser, posypuję przyprawami i hojnie polewam oliwą z oliwek.
Piekę w temp 220 stopni przez ok 25-30 min.
Świetnie smakuje jako dodatek do sałatki ze świeżej rukoli :)
coś dla mnie i pana niedźwiedzia :)
OdpowiedzUsuńPolecam, spróbujcie koniecznie: )
Usuńcoś nowego, fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale w tej wersji jeszcze nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńA warto :D
Usuńświetnie wygląda i zapewne tak też smakuje
OdpowiedzUsuń