Chleb z kminkiem
Witajcie!
Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy chleb. Żaden, nawet najlepszy kupny nie dorównuje domowym wypiekom. Ten bochenek zawiera kminek - jedną z moich ulubionych przypraw. Pieczcie, testujcie, jedzcie!
Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy chleb. Żaden, nawet najlepszy kupny nie dorównuje domowym wypiekom. Ten bochenek zawiera kminek - jedną z moich ulubionych przypraw. Pieczcie, testujcie, jedzcie!
400g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g zakwasu żytniego
330ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminku
Wszystkie składniki wrzucam do miski, zagniatam ciasto kilka minut, do połączenia składników. Odstawiam na 1 wyrastanie w misce na ok 2-3h w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyciągam ciasto, formuję bochenek i wkładam do koszyka do wyrastania (lub jak u mnie- do durszlaka wyłożonego bawełnianą ściereczką). Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na kilka godzin, a nawet na całą noc (zależy jaki macie zakwas). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni, na dno wkładam miseczkę z wodą. Chleb przerzucam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i piekę w tej temperaturze ok 25 min, następnie zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze 20 min. Chleb kroję dopiero po ostudzeniu.
lubię kminek, więc pewnie chleb by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńna pewno :) pozdrawiam!
Usuńidealny chlebek
OdpowiedzUsuńSuper przepis na chlebek :)
OdpowiedzUsuńLubię taki włąsny chlebek.
OdpowiedzUsuńSuper przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńJa kocham w nim kminek :))
UsuńKminek dodaje tyle smaku!
OdpowiedzUsuń