Babka drożdżowa

Cześć! 

Ta wielkanocna babka to mój smak świąt. Moja mama zawsze robi ich co najmniej 4 sztuki. To tradycyjna, drożdżowa babka z dość dużą ilością żółtek. Puszysta, żółta, prosta, wręcz idealna. Nie ma Wielkanocy bez tej babki. 

W tym roku święta były zupełnie inne. Pierwszy raz to ja byłam gospodynią i gościłam prawie całą najbliższą rodzinę w stolicy. Ze względu na moje ograniczenia fizyczne związane z 3 trymestrem ciąży musiałam wyselekcjonować tylko najlepsze wypieki. Ta babka to mój numer jeden. 


Ciasto drożdżowe:

500g mąki

80g drożdży

150g cukru

7 żółtek

1 szklanka mleka

150g masła

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżka rumu

szczypta soli

rodzynki


Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże kruszę do miseczki, dodaję kilka łyżek mleka, łyżeczkę mąki i cukru, rozcieram- pozostawiam w ciepłym miejscu aż drożdże zaczną pracować.

Masło rozpuszczam i studzę.

Żółtka ucieram z cukrem do uzyskania puszystej masy.

Wszystkie składniki poza masłem wkładam do miski/robota kuchennego/termomixa i ugniatam ciasto. Na koniec dolewam powoli masło. W razie potrzeby dosypuję mąkę. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po podwojeniu objętości wyciągam ciasto na blat, dzielę na dwie części. Dwie formy do babek smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wypełniam ciastem do połowy wysokości i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia.

Gdy ciasto będzie już prawie tak wysokie jak foremka wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę ok 40 minut. W trakcie pieczenia babka mocno się rumieni, dlatego w połowie przykrywam ją z wierzchu folią aluminiową.

Po lekkim przestudzeniu wyciągam babki z foremki i dekoruję lukrem lub polewam czekoladą.

Smacznego!

Komentarze

  1. Coin Casino - Online Casino Review | CA Casino - BCA
    Visit the Casino 1xbet Now and get 인카지노 a 100% deposit bonus up to $300 in bonus credits. Play at the most secure and trusted online 샌즈카지노 casino in the US.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty