Gofry kakaowe
Cześć!
W mojej kuchni ostatnio trwa gofromania, a to dzięki nowej gofrownicy. Rzadko robię tradycyjne przepisy, wolę kombinować i testować nowe składniki. Robiłam już marchewkowe, z kaszy manny, wegańskie oraz kakaowe. Na liście do wypróbowania mam jeszcze szpinakowe, drożdżowe i szarlotkowe. Na pierwszy ogień idą kakaowe. Zapraszam na niezwykle satysfakcjonujące śniadanie :)
Przepis:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1,3 szklanki mleka
Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto o konsystencji śmietany.
Piec w gofrownicy w zależności od rodzaju- u mnie ok 3-4min.
U mnie podawane z masłem orzechowym, owocami i kruszonym kakao.
PS. Gofry świetnie się mrożą, po wyciągnięciu z zamrażarki wystarczy wrzucić je na kilka minut na patelnię teflonową i są jak świeże :)
Smacznego!
uwielbiam gofry!
OdpowiedzUsuńJa też nabrałam ochoty na gofry!
OdpowiedzUsuńGofry to zawsze dobry pomysł ;)
UsuńWygląda smacznie. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, ale z kakao jeszcze nie miałam okazji jeść. Czas najwyższy to zmienić i w końcu wybrać nowy model gofrownicy, bowiem poprzednia już odesłana na zasłużoną emeryturę. Jednakże jest taki duży wybór, że nie umiem się zdecydować na konkrety model gofrownicy. Twoje gofry prezentują się idealnie - w jakim modelu pieczesz swoje?
OdpowiedzUsuń