Mazurek z marcepanem

 Cześć!

Przed Wami kolejny przepis wielkanocny publikowany po świętach. Chyba nie zostanę blogerką roku. Mazurek marcepanowy to życzenie mojego męża, który już drugi rok prosił o taki wypiek. Co mogłam zrobić, w końcu się ugięłam i upiekłam. Zdjęć niestety nie mam zbyt wiele, bo w ferworze przedświątecznych przygotowań zupełnie o tym zapomniałam.



Masa marcepanowa:

200g migdałów obranych ze skórki

180g cukru pudru

3-4 łyżki likieru migdałowego Amaretto

kilka kropli aromatu migdałowego

Migdały blenduję, dodaję resztę składników i ponownie blenduję do uzyskania masy podobnej do plasteliny. Formuję wałek, zawijam folię i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.

Ciasto kruche:

200g masła (zimne)

80g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

370g mąki

1 jajko

szczypta soli

Masło kroję na kawałki, dodaję pozostałe składniki i w miarę szybko zagniatam ciasto. Gotowe ciasto wkładam do lodówki.

Do przełożenia: frużelina wiśniowa, biała czekolada

Do dekoracji: migdały

Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładam nim spód blachy. Formuję dekoracyjny brzeg. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę bez termoobiegu ok 15 min (do momentu aż ciasto lekko zbrązowieje). Ciasto pozostawiam do ostygnięcia.

Ostygnięte ciasto smaruję 3-4 łyżkami frużeliny wiśniowej. Masę marcepanową rozwałkowuję na kształt mazurka, w razie potrzeby podczas wałkowania podsypuję cukrem pudrem. Przykrywam ciasto marcepanem. Na wierzch wlewam roztopioną białą czekoladę i układam migdały.

Mazurek do powtórzenia w 2022. 

Smacznego!

PS. Na zdjęciu jest jeszcze sernik z bloga Moje wypieki :TEN- również bardzo udany.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty