Mazurek z marcepanem
Cześć!
Przed Wami kolejny przepis wielkanocny publikowany po świętach. Chyba nie zostanę blogerką roku. Mazurek marcepanowy to życzenie mojego męża, który już drugi rok prosił o taki wypiek. Co mogłam zrobić, w końcu się ugięłam i upiekłam. Zdjęć niestety nie mam zbyt wiele, bo w ferworze przedświątecznych przygotowań zupełnie o tym zapomniałam.
Masa marcepanowa:
200g migdałów obranych ze skórki
180g cukru pudru
3-4 łyżki likieru migdałowego Amaretto
kilka kropli aromatu migdałowego
Migdały blenduję, dodaję resztę składników i ponownie blenduję do uzyskania masy podobnej do plasteliny. Formuję wałek, zawijam folię i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
Ciasto kruche:
200g masła (zimne)
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
370g mąki
1 jajko
szczypta soli
Masło kroję na kawałki, dodaję pozostałe składniki i w miarę szybko zagniatam ciasto. Gotowe ciasto wkładam do lodówki.
Do przełożenia: frużelina wiśniowa, biała czekolada
Do dekoracji: migdały
Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładam nim spód blachy. Formuję dekoracyjny brzeg. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę bez termoobiegu ok 15 min (do momentu aż ciasto lekko zbrązowieje). Ciasto pozostawiam do ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto smaruję 3-4 łyżkami frużeliny wiśniowej. Masę marcepanową rozwałkowuję na kształt mazurka, w razie potrzeby podczas wałkowania podsypuję cukrem pudrem. Przykrywam ciasto marcepanem. Na wierzch wlewam roztopioną białą czekoladę i układam migdały.
Mazurek do powtórzenia w 2022.
Smacznego!
PS. Na zdjęciu jest jeszcze sernik z bloga Moje wypieki :TEN- również bardzo udany.
apetyczny ten mazurek:)
OdpowiedzUsuń