Roladki szpinakowe z łososiem
Witajcie!
Na wstępie bardzo Was przepraszam za ten prawie dwumiesięczny zastój na blogu. Wynikał on jedynie z braku natchnienia do fotografowania potraw. Ciągle nie umiem osiągnąć takiego efektu jaki bym chciała.
Dziś zapraszam na roladki szpinakowe z kremowym serkiem i łososiem. To wspaniała i bardzo zdrowa przekąska na imprezę i na co dzień. Jej przygotowanie, mimo, że wygląda na skomplikowane, jest bardzo proste i szybkie.
Przepis:
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
4 jajka (oddzielone białka od żółtek)
1 opakowanie serka kremowego typu Philadelfia
łosoś wędzony
Na patelnię teflonową wrzucam mrożony szpinak i podgrzewam do całkowitego roztopienia. Odparowuję wodę. Dodaję zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka i blenduję. Do gotowej masy delikatnie wmieszam ubite białka. Prostokątną formę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 stopni. Masę szpinakową rozkładam równomiernie w formie i piekę ok. 15-20 min. Po tym czasie wyciągam ciasto z piekarnika i zostawiam do ostudzenia.
Na stole wykładam folię aluminiową, a na nią folię spożywczą, tak aby zmieściło się na niej ciasto szpinakowe. Ciasto układam wierzchem do dołu i ściągam z niego papier do pieczenia. Smaruję całość serkiem pozostawiając ok. 2cm margines z jednej strony. Na serek wykładam wędzonego łososia. Roladę zawijam pomagając sobie folią spożywczą, tak aby na końcu został wolny brzeg. Całość owijam folią spożywczą i aluminiową i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Kroję w plasterki i podaję.
Wskazówki:
1. Bardzo dobrze będzie tu pasował serek o smaku chrzanowym.
Na wstępie bardzo Was przepraszam za ten prawie dwumiesięczny zastój na blogu. Wynikał on jedynie z braku natchnienia do fotografowania potraw. Ciągle nie umiem osiągnąć takiego efektu jaki bym chciała.
Dziś zapraszam na roladki szpinakowe z kremowym serkiem i łososiem. To wspaniała i bardzo zdrowa przekąska na imprezę i na co dzień. Jej przygotowanie, mimo, że wygląda na skomplikowane, jest bardzo proste i szybkie.
Przepis:
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
4 jajka (oddzielone białka od żółtek)
1 opakowanie serka kremowego typu Philadelfia
łosoś wędzony
Na patelnię teflonową wrzucam mrożony szpinak i podgrzewam do całkowitego roztopienia. Odparowuję wodę. Dodaję zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka i blenduję. Do gotowej masy delikatnie wmieszam ubite białka. Prostokątną formę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 stopni. Masę szpinakową rozkładam równomiernie w formie i piekę ok. 15-20 min. Po tym czasie wyciągam ciasto z piekarnika i zostawiam do ostudzenia.
Na stole wykładam folię aluminiową, a na nią folię spożywczą, tak aby zmieściło się na niej ciasto szpinakowe. Ciasto układam wierzchem do dołu i ściągam z niego papier do pieczenia. Smaruję całość serkiem pozostawiając ok. 2cm margines z jednej strony. Na serek wykładam wędzonego łososia. Roladę zawijam pomagając sobie folią spożywczą, tak aby na końcu został wolny brzeg. Całość owijam folią spożywczą i aluminiową i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Kroję w plasterki i podaję.
Wskazówki:
1. Bardzo dobrze będzie tu pasował serek o smaku chrzanowym.
Polecam też:
Cudne roladki :)
OdpowiedzUsuńAle jakość Twoich zdjęć jest naprawdę świetna ! Robisz ujęcia naprawdę niczym profesjonalistki od blogów kulinarnych :-)
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają rewelacyjnie !
Pozdrawiam, Magdalena :-)
Dziękuję :)
UsuńJak pierwszy raz ich spróbowałam-od razu się zakochałam ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam jakiś czas temu i wyszły pyszne, uwielbiam take ciekawe przepisy :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają, muszą być bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńNie lubię łososia :)
OdpowiedzUsuńMożesz go zastąpić kurczakiem, albo dobrą wędliną :)
UsuńO, z kurczakiem to już całkiem inna bajka :)
UsuńA ja uwielbiam łososia, pyszne te roladki:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!.
OdpowiedzUsuńJa lubię Twoje zdjęcia :) Roladki są świetne, bardzo je lubimy :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku będę siała szpinak na działce, więc jest szansa, że zacznę robić podobne dania.
Droga Marysiu,
OdpowiedzUsuńZ okazji Twoich urodzin, chciałabym Ci życzyć:
-dobrego zdrowia,
-osiągnięcia wyznaczonych celów,
-uśmiechu na co dzień,
-jak najmniej zmartwień,
-trafnych decyzji,
-dużo rodzynek w cieście,
-spełnienia marzeń,
-przychylności nieba i wiele, wiele więcej... ;)
Życzy Marta (wierna czytelniczka)
Dziękuję :)))
UsuńZnam ten ból...też czasem mam jakąś wizję, wiem jaki efekt chcę osiągnąć na zdjęciu, ale jakoś nie wychodzi...
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie roladki-pyszne, zdrowe i bardzo ładnie wyglądają :)
uwielbiam łososia, szpinak lubię więc razem musiało przepysznie smakować :) dodatkowo pięknie się prezentują takie roladki :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńZielono mi i wiosennie .... Fantastyczne roladki! :)
OdpowiedzUsuń