piątek, 27 marca 2015

Roladki szpinakowe z łososiem

Witajcie!
Na wstępie bardzo Was przepraszam za ten prawie dwumiesięczny zastój na blogu. Wynikał on jedynie z braku natchnienia do fotografowania potraw. Ciągle nie umiem osiągnąć takiego efektu jaki bym chciała.
Dziś zapraszam na roladki szpinakowe z kremowym serkiem i łososiem. To wspaniała i bardzo zdrowa przekąska na imprezę i na co dzień. Jej przygotowanie, mimo, że wygląda na skomplikowane, jest bardzo proste i szybkie.




Przepis:

1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 ząbek czosnku
sól 
pieprz
4 jajka (oddzielone białka od żółtek)
1 opakowanie serka kremowego typu Philadelfia
łosoś wędzony

Na patelnię teflonową wrzucam mrożony szpinak i podgrzewam do całkowitego roztopienia. Odparowuję wodę. Dodaję zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka i blenduję. Do gotowej masy delikatnie wmieszam ubite białka. Prostokątną formę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 stopni. Masę szpinakową rozkładam równomiernie w formie i piekę ok. 15-20 min. Po tym czasie wyciągam ciasto z piekarnika i zostawiam do ostudzenia.

Na stole wykładam folię aluminiową, a na nią folię spożywczą, tak aby zmieściło się na niej ciasto szpinakowe. Ciasto układam wierzchem do dołu i ściągam z niego papier do pieczenia. Smaruję całość serkiem pozostawiając ok. 2cm margines z jednej strony. Na serek wykładam wędzonego łososia. Roladę zawijam pomagając sobie folią spożywczą, tak aby na końcu został wolny brzeg. Całość owijam folią spożywczą i aluminiową i wkładam do lodówki na kilka godzin.

Kroję w plasterki i podaję.

Wskazówki:
1. Bardzo dobrze będzie tu pasował serek o smaku chrzanowym.

Polecam też:


18 komentarzy:

  1. Ale jakość Twoich zdjęć jest naprawdę świetna ! Robisz ujęcia naprawdę niczym profesjonalistki od blogów kulinarnych :-)

    Roladki wyglądają rewelacyjnie !
    Pozdrawiam, Magdalena :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pierwszy raz ich spróbowałam-od razu się zakochałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam jakiś czas temu i wyszły pyszne, uwielbiam take ciekawe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyglądają, muszą być bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Możesz go zastąpić kurczakiem, albo dobrą wędliną :)

      Usuń
    2. O, z kurczakiem to już całkiem inna bajka :)

      Usuń
  6. A ja uwielbiam łososia, pyszne te roladki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię Twoje zdjęcia :) Roladki są świetne, bardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda ;)
    W tym roku będę siała szpinak na działce, więc jest szansa, że zacznę robić podobne dania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Droga Marysiu,
    Z okazji Twoich urodzin, chciałabym Ci życzyć:
    -dobrego zdrowia,
    -osiągnięcia wyznaczonych celów,
    -uśmiechu na co dzień,
    -jak najmniej zmartwień,
    -trafnych decyzji,
    -dużo rodzynek w cieście,
    -spełnienia marzeń,
    -przychylności nieba i wiele, wiele więcej... ;)
    Życzy Marta (wierna czytelniczka)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam ten ból...też czasem mam jakąś wizję, wiem jaki efekt chcę osiągnąć na zdjęciu, ale jakoś nie wychodzi...
    Bardzo lubie takie roladki-pyszne, zdrowe i bardzo ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam łososia, szpinak lubię więc razem musiało przepysznie smakować :) dodatkowo pięknie się prezentują takie roladki :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zielono mi i wiosennie .... Fantastyczne roladki! :)

    OdpowiedzUsuń