piątek, 12 sierpnia 2016

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Witajcie!
Ta tarta powstała na życzenie M. Po wizycie w naszej ulubionej warszawskiej kawiarni Cafe Próżna zapragnął ciasta które łączyłoby krem z białą czekoladą i borówki. Nie musiałam długo czekać na okazję, bo wybieraliśmy się na urodziny do znajomych, więc zrealizowałam marzenia mojego narzeczonego i przygotowałam tę tartę. Z braku czasu i natchnienia poszłam trochę na skróty i maksymalnie uprościłam przepis. Użyłam tylko 5 składników, jednak efekt końcowy był rewelacyjny. Tarta zniknęła na imprezie w kilka chwil.


Przepis:
250g herbatników
150g masła

500g mascarpone
2 białe czekolady

ok szklanki borówek

Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Herbatniki kruszę w blenderze na pył. Dolewam masło i mieszam, Powstałą masę wykładam na formę do tarty i ugniatam tworząc spód. Całość wkładam do lodówki.
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), lekko ostudzone dodaję do serków mascarpone. Masę mieszam i wykładam na przygotowany wcześniej spód.
Na wierzchu układam borówki.
Wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Wskazówki:
1. Ciekawego smaku dodaje tej tarcie niewielka ilość startej skórki cytrynowej posypana po wierzchu.



2 komentarze: