niedziela, 8 stycznia 2017

Risotto z zielonym groszkiem i bobem

Witajcie w Nowym Roku! Macie postanowienia? Ja kilka, jedno dotyczy większej aktywności na blogu. Jest on nie tylko publiczny, ale służy również jako moja własna, wszędzie dostępna książka kucharska. Dzięki temu pamiętam co ugotowałam i mogę to powtórzyć. 
Dziś w mojej kuchni powstało wegańskie risotto. Wybaczcie mi jakość zdjęć, przepis nie był przeznaczony do publikacji, jednak danie było na tyle udane, że postanowiłam je zapamiętać. Powstało bardzo spontanicznie, w przypływie chwilowej mobilizacji po sobotnim dyżurze. Jest smaczne, szybkie, lekkie, ekonomiczne. Czego więcej potrzeba?





Przepis: 
2 duże porcje, każda po ok. 420kcal.
100g ryżu do risotto 
100 ml białego wytrawnego wina
łyżeczka oleju kokosowego
1 czerwona cebula
2 garści mrożonego bobu
2 garści mrożonego zielonego groszku
ok 750ml bulionu warzywnego(u mnie z eko kostki)
5 łyżek mleka kokosowego
pieprz świeżo mielony
chipsy kokosowe do podania

Na rozgrzaną patelnię wrzucam olej kokosowy i cebulę. Szklę pod przykryciem, aby zmiękła. Po chwili dodaję ryż i chwilę smażę cały czas mieszając. Następnie wlewam wino, mieszam aż odparuje. Dodaję bób, zielony groszek i 1/4 bulionu, przykrywam i gotuję na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam i dolewam bulionu. Gdy ryż napęcznieje (po ok 10-15 min) dodaję mleko kokosowe i gotuję jeszcze 2 min. Doprawiam świeżym pieprzem do smaku.
Podaję od razu posypując chipsami kokosowymi.

Wskazówki:
1. Polecam posypać świeżą pietruszką.
2. W wersji nie- wegańskiej mleko kokosowe można zastąpić masłem i tartym parmezanem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kocham takie potrawy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń