Drożdzówka z jeżynami i kruszonką


Witajcie! Zapraszam na sierpniową drożdzówkę! Lato już prawie za nami, wieczory są coraz zimniejsze, dni coraz krótsze. Warto je osłodzić sobie ciastem drożdżowym. To kojarzy mi się z sierpniem, dlatego że właśnie wtedy w moim rodzinnym domu na podkarpaciu dojrzewają jeżyny.




Przepis: (inspiracja: Moje Wypieki)

zaczyn: 
30 g  świeżych drożdży
200 ml maślanki
1/2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżka cukru

ciasto: 
4 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru
szczypta soli 
90 g rozpuszczonego masła 
3 jajka
1 żółtko
5 śliwek
200 g jeżyn
kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego
60 g roztopionego masła 

Przygotowuję zaczyn: w wysokim naczyniu łączę wszystkie składniki, mieszam do uzyskania jednolitej masy i odkładam w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Pozostałe składniki na ciasto wrzucam do jednej dużej miski, na końcu dodaję wyrośnięty zaczyn i ugniatam ciasto. Jeśli za bardzo się klei dodaję więcej mąki, jeśli jest za suche dodaję mleko.
Tak przygotowane ciasto odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki mieszam razem do uzyskania konsystencji piasku. Do czasu kiedy będę ją używać wkładam do lodówki. Śliwki kroję na połówki i usuwam z nich pestki. 

Prostokątną formę do pieczenia wykładam papierem. Ciasto przekładam do formy i równomiernie rozmieszczam. Na wierzch układam śliwki i jeżyny. Całość pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min-1 h. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem posypuję ciasto kruszonką. Piekę ok 35 min w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu studzę powoli.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty