Drożdzówka z jeżynami i kruszonką
Przepis: (inspiracja: Moje Wypieki)
zaczyn:
30 g świeżych drożdży
200 ml maślanki
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
ciasto:
30 g świeżych drożdży
200 ml maślanki
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
90 g rozpuszczonego masła
3 jajka
1 żółtko
5 śliwek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
90 g rozpuszczonego masła
3 jajka
1 żółtko
5 śliwek
200 g jeżyn
kruszonka:100 g mąki pszennej
60 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60 g roztopionego masła
Przygotowuję zaczyn: w wysokim naczyniu łączę wszystkie składniki, mieszam do uzyskania jednolitej masy i odkładam w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Pozostałe składniki na ciasto wrzucam do jednej dużej miski, na końcu dodaję wyrośnięty zaczyn i ugniatam ciasto. Jeśli za bardzo się klei dodaję więcej mąki, jeśli jest za suche dodaję mleko.
Tak przygotowane ciasto odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
Przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki mieszam razem do uzyskania konsystencji piasku. Do czasu kiedy będę ją używać wkładam do lodówki. Śliwki kroję na połówki i usuwam z nich pestki.
Prostokątną formę do pieczenia wykładam papierem. Ciasto przekładam do formy i równomiernie rozmieszczam. Na wierzch układam śliwki i jeżyny. Całość pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min-1 h. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem posypuję ciasto kruszonką. Piekę ok 35 min w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu studzę powoli.
kruszonka:100 g mąki pszennej
60 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60 g roztopionego masła
Przygotowuję zaczyn: w wysokim naczyniu łączę wszystkie składniki, mieszam do uzyskania jednolitej masy i odkładam w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Pozostałe składniki na ciasto wrzucam do jednej dużej miski, na końcu dodaję wyrośnięty zaczyn i ugniatam ciasto. Jeśli za bardzo się klei dodaję więcej mąki, jeśli jest za suche dodaję mleko.
Tak przygotowane ciasto odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
Przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki mieszam razem do uzyskania konsystencji piasku. Do czasu kiedy będę ją używać wkładam do lodówki. Śliwki kroję na połówki i usuwam z nich pestki.
Prostokątną formę do pieczenia wykładam papierem. Ciasto przekładam do formy i równomiernie rozmieszczam. Na wierzch układam śliwki i jeżyny. Całość pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min-1 h. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem posypuję ciasto kruszonką. Piekę ok 35 min w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu studzę powoli.
Smacznego!
o jejku, ale bym wiele dała za kawałek;)
OdpowiedzUsuńIdealne! Takie drożdżówki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pyszna była!
UsuńMmm bardzo chętnie!
OdpowiedzUsuń