Drożdzówki z truskawkami

Witajcie po długiej przerwie! 
Wiosna nastała w pełni, już niedługo lato, a ja jak co roku o tej porze szaleję z drożdżami. Na Hali Mirowskiej sezon truskawkowy już w pełni, więc korzystam i piekę. Wczoraj spontanicznie powstały drożdżówki. Są pyszne, delikatne i wyglądają uroczo! Mogły by mieć jeszcze kruszonkę, albo twaróg, ale jestem za leniwa w kuchni (haha kto to słyszy z moich znajomych pewnie niedowierza). Truskawki same w sobie dają radę ! :D Polecam!

Przepis:
Ciasto:
360 g mąki pszennej
½ szklanki (125 ml) ciepłego mleka
45 g świeżych drożdży
80 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
65 g roztopionego masła
Na wierzch:
Ok. 300g truskawek
Cukier puder
Świeże drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odkładam na 15 min w ciepłe miejsce aż zaczną pracować.
W misce łączę mąkę, sól, cukier. Masło rozpuszczam. Gdy zaczyn jest gotowy dodaję go do mąki razem z masłem i zagniatam ciasto. Przykrywam je ściereczką i odkładam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min -1 h.
Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 części. Każdą formuję na kulkę i delikatnie spłaszczam. Na wierzchu układam pokrojone truskawki. Każdą drożdżówkę odkładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Zostawiam je do wyrośnięcia na ok pół godziny. Piekę 15min w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty