Drożdzówki z truskawkami
Witajcie po długiej przerwie!
Wiosna nastała w pełni, już niedługo lato, a ja jak co roku o tej porze szaleję z drożdżami. Na Hali Mirowskiej sezon truskawkowy już w pełni, więc korzystam i piekę. Wczoraj spontanicznie powstały drożdżówki. Są pyszne, delikatne i wyglądają uroczo! Mogły by mieć jeszcze kruszonkę, albo twaróg, ale jestem za leniwa w kuchni (haha kto to słyszy z moich znajomych pewnie niedowierza). Truskawki same w sobie dają radę ! :D Polecam!
Ciasto:
360 g mąki pszennej
½ szklanki (125 ml) ciepłego mleka
45 g świeżych drożdży
80 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
65 g roztopionego masła
Na wierzch:
Ok. 300g truskawek
Cukier puder
Świeże drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję łyżkę cukru i
łyżkę mąki. Odkładam na 15 min w ciepłe miejsce aż zaczną pracować.
W misce łączę mąkę, sól, cukier. Masło rozpuszczam. Gdy
zaczyn jest gotowy dodaję go do mąki razem z masłem i zagniatam ciasto.
Przykrywam je ściereczką i odkładam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30
min -1 h.
Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 części. Każdą formuję na
kulkę i delikatnie spłaszczam. Na wierzchu układam pokrojone truskawki. Każdą
drożdżówkę odkładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Zostawiam je do
wyrośnięcia na ok pół godziny. Piekę 15min w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze
180 stopni.
Smacznego!
uwielbiam takie drożdżówki z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńWiosenne i letnie :)
OdpowiedzUsuń