Śniadaniowe rogaliki drożdżowe
Jak zwykle po długiej przerwie zapraszam na kolejny przepis. Ostatnio jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o jedzenie. Kompletnie nie mogę patrzeć na słodycze, dlatego coraz więcej kombinuję z wytrawnymi wypiekami i daniami obiadowymi. Ponownie odkrywam polską kuchnię i doceniam wszystkie sezonowe warzywa i owoce. Uwielbiam zmiany pór roku, a zakupy na Hali Mirowskiej są lepsze niż w Zarze :P Zmiany, zmiany, zmiany :)
Dzisiejsze rogaliki są doskonałe, niezależnie od pory roku.
Przepis:
500g mąki pszennej
300ml mleka
25ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
7g suchych drożdży (1 opakowanie)
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko (żółtko do ciasta, białko do posmarowania rogalików)
kminek, mak, sól do posypania
Ciasto przygotowuję dzień wcześniej wieczorem (zajmuje to kilka minut)
W misce łączę wszystkie składniki poza białkiem jajka i wyrabiam ciasto. Uformowane ciasto nacieram oliwą, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc. Rano wyciągam ciasto, aby się zagrzało w temperaturze pokojowej. Po ok 30 min dzielę ciasto na 2 części- każdą rozwałkowuję na okrąg i dzielę na 8 części (jak pizzę). Każdy trójkąt zwijam, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki kładę na blaszce do pieczenia w dość dużej odległości od siebie, smaruję jajkiem, posypuję kminkiem i zostawiam do wyrośnięcia na ok 45min.
Po tym czasie piekę w temp 20 stopni ok 15-20min (aż rogaliki się zarumienią)
nie ma to jak takie poranne rogaliki ;)
OdpowiedzUsuńNajlepszy początek weekendu :)
Usuńbardzo fajne te rogaliki
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Świetnie smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.
UsuńDomowe wypieki nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuń