Chleb z kminkiem

Witajcie!
Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy chleb. Żaden, nawet najlepszy kupny nie dorównuje domowym wypiekom. Ten bochenek zawiera kminek - jedną z moich ulubionych przypraw. Pieczcie, testujcie, jedzcie!


Przepis:

400g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g zakwasu żytniego
330ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminku

Wszystkie składniki wrzucam do miski, zagniatam ciasto kilka minut, do połączenia składników. Odstawiam na 1 wyrastanie w misce na ok 2-3h w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyciągam ciasto, formuję bochenek i wkładam do koszyka do wyrastania (lub jak u mnie- do durszlaka wyłożonego bawełnianą ściereczką). Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na kilka godzin, a nawet na całą noc (zależy jaki macie zakwas). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni, na dno wkładam miseczkę z wodą. Chleb przerzucam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i piekę w tej temperaturze ok 25 min, następnie zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze 20 min. Chleb kroję dopiero po ostudzeniu.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty