Dietetyczne chili corn cane
Witacie!
Dziś przedstawiam Wam dietetyczną propozycję obiadową. Jest to luźna interpretacja klasycznej meksykańskiej potrawy chili corn cane. W oryginalnej wersji jest mięso wołowe i podaje się je z tortillą. U mnie mamy marchewkę, drób i ryż. Składniki nie tylko łatwiej dostępne, ale też lżejsze. To jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Nie dość, że jest smaczne i lekkie to jeszcze nie wymaga dużo czasu w kuchni :)
Przepis (2-3 porcje)
1 duża pierś z kurczaka
1 cebula
1 marchewka
1 opakowanie pomidorów w puszce
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: chili, ostra papryka, kminek w proszku, curry, sól, pieprz, czosnek w proszku (ilość według uznania)
woda
Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Duszę ok. 5 min uważając, aby się nie przypaliła. Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę, marchewkę obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam oba składniki do cebuli i podsmażam ok. 5 min. Wlewam pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Duszę wszystko przez 10-15 min. Pod koniec dodaję przyprawy, kukurydzę i fasolkę. Jeśli chili jest za gęste dolewam trochę wody.
Podaję z białym ryżem.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Jeśli cebula się przypali, będzie miała gorzki smak.
2. Kurczaka można zmielić, lub kupić gotowe mięso mielone.
Dziś przedstawiam Wam dietetyczną propozycję obiadową. Jest to luźna interpretacja klasycznej meksykańskiej potrawy chili corn cane. W oryginalnej wersji jest mięso wołowe i podaje się je z tortillą. U mnie mamy marchewkę, drób i ryż. Składniki nie tylko łatwiej dostępne, ale też lżejsze. To jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Nie dość, że jest smaczne i lekkie to jeszcze nie wymaga dużo czasu w kuchni :)
Przepis (2-3 porcje)
1 duża pierś z kurczaka
1 cebula
1 marchewka
1 opakowanie pomidorów w puszce
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: chili, ostra papryka, kminek w proszku, curry, sól, pieprz, czosnek w proszku (ilość według uznania)
woda
Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Duszę ok. 5 min uważając, aby się nie przypaliła. Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę, marchewkę obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam oba składniki do cebuli i podsmażam ok. 5 min. Wlewam pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Duszę wszystko przez 10-15 min. Pod koniec dodaję przyprawy, kukurydzę i fasolkę. Jeśli chili jest za gęste dolewam trochę wody.
Podaję z białym ryżem.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Jeśli cebula się przypali, będzie miała gorzki smak.
2. Kurczaka można zmielić, lub kupić gotowe mięso mielone.
Kolorowe :)
OdpowiedzUsuńSuper, że zamieniłaś wołowinę na kurczaka. Uwielbiam wszelkie dania, które zawierają w sobie kurczaka i ryż! <3
OdpowiedzUsuńwww.ajnidju.blogspot.com
Lubię kombinować i wymyślać 'zamienniki' w składnikach różnych klasycznych dań, więc jak najbardziej jestem na tak :D
OdpowiedzUsuńBuziaki.
Jadłabym (:
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie i sama przygotowuje je dosyć często, choć nigdy go nie nazwałam i zmieniam delikatnie składniki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chilli con carne i też zdecydowanie wolę z drobiu :))
OdpowiedzUsuńdzisiaj jadłam, smacznie i zapychająco :))
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :DDD
Usuń