Zakwas na żurek

Witajcie!
Dziś trochę inaczej, bo nie będzie pyszności do zjedzenia, a zakwas do żurku. Po kupieniu mąki żytniej którą używałam do chleba (przepis) stwierdziłam, że to świetna okazja do przygotowania zakwasu na żurek. Wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości.


Przepis:
500 ml przegotowanej wody
1 szklanka mąki żytniej
3 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

Do słoika wsypuję mąkę, dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zalewam wodą. Przykrywam serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 doby. Raz dziennie mieszam.
Po tym czasie wyjmuję czosnek. Zakwas jest gotowy. Można go użyć od razu lub przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Wskazówki:
1. Do barszczu białego używa się mąki pszennej, a do żurku żytniej.

2. Nie zamykajcie szczelnie słoika, bo może wybuchnąć.

3. Możecie dodać kawałek chleba pieczonego na zakwasie, płatki owsiane.


Komentarze

  1. Wow. Jak mam być szczera, to żurek jadłam tylko raz w życiu i to w zeszłoroczne święta wielkanocne. :D Był robiony przez mojego wujka i nie powiem - zasmakował mi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu żurek jemy na każde święta :) Na Wielkanoc jest gotowany na białej kiełbasie, a na Boże Narodzenie na grzybach.

      Usuń
  2. domowy najlepszy...tylko taki w mojej kuchni..pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. super;) dziekuję bardzo szukałam dobrego przepisu na zakwas. Tutaj we włoszech niestety nie ma ich już gotowych w słoikach do kupienia, jak w wiekszosci polskich sklepow;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię żurek z własnego zakwasu :)
    http://mondemagiquee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam sama zakwasu na żurek :) Ciekawy przpeis

    OdpowiedzUsuń
  6. Na Wielkanoc będzie jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty