Zakwas na żurek
Witajcie!
Dziś trochę inaczej, bo nie będzie pyszności do zjedzenia, a zakwas do żurku. Po kupieniu mąki żytniej którą używałam do chleba (przepis) stwierdziłam, że to świetna okazja do przygotowania zakwasu na żurek. Wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości.
Dziś trochę inaczej, bo nie będzie pyszności do zjedzenia, a zakwas do żurku. Po kupieniu mąki żytniej którą używałam do chleba (przepis) stwierdziłam, że to świetna okazja do przygotowania zakwasu na żurek. Wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości.
Przepis:
500 ml przegotowanej wody
1 szklanka mąki żytniej
3 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Do słoika wsypuję mąkę, dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zalewam wodą. Przykrywam serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 doby. Raz dziennie mieszam.
Po tym czasie wyjmuję czosnek. Zakwas jest gotowy. Można go użyć od razu lub przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Wskazówki:
1. Do barszczu białego używa się mąki pszennej, a do żurku żytniej.
2. Nie zamykajcie szczelnie słoika, bo może wybuchnąć.
3. Możecie dodać kawałek chleba pieczonego na zakwasie, płatki owsiane.
Wow. Jak mam być szczera, to żurek jadłam tylko raz w życiu i to w zeszłoroczne święta wielkanocne. :D Był robiony przez mojego wujka i nie powiem - zasmakował mi. :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu żurek jemy na każde święta :) Na Wielkanoc jest gotowany na białej kiełbasie, a na Boże Narodzenie na grzybach.
Usuńdomowy najlepszy...tylko taki w mojej kuchni..pycha
OdpowiedzUsuńsuper;) dziekuję bardzo szukałam dobrego przepisu na zakwas. Tutaj we włoszech niestety nie ma ich już gotowych w słoikach do kupienia, jak w wiekszosci polskich sklepow;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mogłam pomóc :))
UsuńLubię żurek z własnego zakwasu :)
OdpowiedzUsuńhttp://mondemagiquee.blogspot.com/
Nigdy nie robiłam sama zakwasu na żurek :) Ciekawy przpeis
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc będzie jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń