poniedziałek, 6 czerwca 2016

"Serniczek" jaglany z truskawkami

Witajcie!
Jak widzicie polubiłam się z kaszami :) Ostatnio zawładnęły moją kuchnią i konkurują z warzywami strączkowymi o tytuł odkrycia kulinarnego roku ;) Piszę "serniczek" w cudzysłowiu, ponieważ w tym przepisie nie ma sera. Główne składniki to kasza jaglana i nerkowce. Pomysł na ten deser zrodził się w mojej głowie po tym jak spróbowałam podobnego w Lokal Vegan Bistro. Mój nie jest taki sam, ale jest równie smaczny. 



Przepis:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki nerkowców
2 łyżki syropu z agawy
kilka kropel ekstraktu waniliowego
woda
3 łyżki soku z cytryny

truskawki

Nerkowce zalewam wodą i namaczam przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie wkładam wszystkie składniki do blendera i miksuję na gładką masę. Gęstość "serniczka" reguluję dodając stopniowo wodę. Przelewam do miseczek i ostawiam do lodówki. Dekoruję pokrojonymi truskawkami i liściem świeżej mięty.

Wskazówki:

1. Syrop z agawy możecie zastąpić miodem lub cukrem.

2. Świetnie pasują tu rodzynki (tak jak w tradycyjnych sernikach)

Smacznego!


4 komentarze:

  1. nie tylko jako deser, ja bym zajadała na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym się chyba nie najadła na śniadanie :P Ale można zawsze zjeść duuużą porcję ! :D

      Usuń
  2. Ten blog jest świetny! Często wypróbowuję Twoje przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Muszę wrócić z przepisami :) Pozdrawiam!

      Usuń