sobota, 3 grudnia 2016

Tarta z burakami, serem fetą i łososiem.

Witajcie!
To już trzeci przepis dodany dzień po dniu! Jestem z siebie dumna ;) Dziś prezentuję przepyszną tartę, którą zrobiłam jakiś czas temu na domówkę. Zdecydowanie za rzadko używam w mojej kuchni buraków, bo za każdym razem gdy coś z nich zrobię zachwycam się. Tutaj w połączeniu z serem feta i wędzonym łososiem komponowały się idealnie. A do tego jeszcze ten obłędny różowy kolor! 


Przepis: (inspiracja: Kwestia Smaku)

ciasto: (przepis ten sam co tutaj)
(podane proporcje wystarczą na 2 spody do tarty)
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli

farsz:
2 upieczone buraczki
180g sera feta
200g jogurtu greckiego lub śmietany
100g łososia wędzonego
2 jajka
świeżo mielony pieprz
garść rukoli

Masło kroję w drobną kostkę, dodaję do mąki. Wbijam jajko i dodaję sól. Ciasto szybko wyrabiam rękami. Początkowo rozcieram masło z mąką, a następnie ugniatam tworząc zbite ciasto. Dzielę je na dwie części. Jedną odkładam na zapas :) Pozostałą połowę rozwałkowuję na okrąg i przekładam na formę do tarty. Dokładnie wykładam spód ciastem. Przygotowane ciasto odkładam do lodówki na min 20 min, a najlepiej na kilka godzin.

Upieczone buraczki obieram i kroję w kostkę. Ser feta kroję w kostkę. Łososia dzielę na mniejsze kawałki. W misce łączę jajka, jogurt grecki i pieprz. 

Ciasto nakłuwam widelcem, na wierzch wykładam folię aluminiową i obciążam ją ryżem, aby ciasto podczas pieczenia nie urosło do góry. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, a następnie ściągam obciążenie i piekę jeszcze 10 minut.
Po tym czasie na upieczony spód wykładam ser feta, buraczki i łososia, całość polewam masą z jogurtu i jajek. Całość piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu posypuję świeżą rukolą.

Wskazówki:
1. Tartę możecie podawać na zimno i na ciepło.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ten kolor zachęca by spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tarty z burakami. Na pewno spróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń