Kokosowy ryż z mango
Cześć!
Dziś zapraszam na szybki deser. Zrobiłam go gdy za oknem były trochę więcej słońca, a opalanie się nad Bałtykiem było dość realnym marzeniem (zrealizowanym we wrześniu). Mimo to wrzucam go na bloga, bo ten deser sprawdzi się również teraz. Świetnie nada się też jako śniadanie na wynos :)
Przepis (pochodzi z gazetki z Biedronki):
150g ryżu
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
garść wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki imbiru
1 dojrzałe mango
ewentualnie: sezam do dekoracji, miód, kardamon
Na suchej patelni prażę wiórki kokosowe. Ryż dokładnie płuczę, a następnie gotuję w mleku kokosowym z imbirem i cukrem wanilinowym. W zależności od rodzaju ryżu trwa to od 15-25 min. Co jakiś czas mieszam. Jeśli ryż wchłonie całe mleko przed końcem gotowania dodaję trochę wody. Odstawiam do wystygnięcia, a następnie mieszam z prażonymi wiórkami.
Mango kroję w kawałki. Połowę miksuję na puree.
Na spód słoiczków wykładam puree , następnie ryż, a wierzch dekoruję całymi kawałkami mango. Całość posypuję wiórkami kokosowymi lub sezamem i podaję.
Wskazówki:
1. Do puree z mango możecie dodać łyżeczkę miodu i kardamon, Te przyprawy świetnie komponują się z resztą składników.
2. Deser możecie również podać na ciepło :)
Smacznego!
robiłam tak samo:)
OdpowiedzUsuńI jak się udało?
UsuńMusi być pycha! :)
OdpowiedzUsuń