Kokosowy dal z soczewicy
Witajcie! W końcu przyszła wiosna, słońce świeci jak szalone i mam nadzieję, że prędko nie przestanie. Zapraszam dzisiaj na obiad. Kokosowy dal z soczewicy to jedno z moich ulubionych szybkich dań jednogarnkowych. Jest bardzo sycące i rozgrzewające, a zarazem lekkie. Wymaga niewielu składników, a przepis możecie modyfikować wedle własnych potrzeb.
400g czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 puszka mleka kokosowego
woda
przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżka oleju (kokosowy, rzepakowy)
sól, pieprz do smaku
Do garnka wrzucam pokrojoną drobno cebulę i lekko podsmażam. Dodaję soczewicę. Całość zalewam ok 2 szklankami wody i gotuję 10 min. Po tym czasie dodaję mleko kokosowe. W osobnym garnuszku podgrzewam olej i przyprawy. Gdy lekko się zarumienią przelewam całość do gotującej się soczewicy. Dal gotuję jeszcze ok 10 min. Podaję z ryżem, chlebem lub sam.
Smacznego!
fajne i szybkie; coś dla mnie
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńjakie aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńmusiał być przepyszny, uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńNa tyle pyszne, że już robiłam kilkanaście razy :D
Usuń