Kokosowy dal z soczewicy

Witajcie! W końcu przyszła wiosna, słońce świeci jak szalone i mam nadzieję, że prędko nie przestanie. Zapraszam dzisiaj na obiad. Kokosowy dal z soczewicy to jedno z moich ulubionych szybkich dań jednogarnkowych. Jest bardzo sycące i rozgrzewające, a zarazem lekkie. Wymaga niewielu składników, a przepis możecie modyfikować wedle własnych potrzeb. 



Przepis (inspiracja: Jadłonomia)

400g czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 puszka mleka kokosowego
woda

przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżka oleju (kokosowy, rzepakowy)

sól, pieprz do smaku

Do garnka wrzucam pokrojoną drobno cebulę i lekko podsmażam. Dodaję soczewicę. Całość zalewam ok 2 szklankami wody i gotuję 10 min. Po tym czasie dodaję mleko kokosowe. W osobnym garnuszku podgrzewam olej i przyprawy. Gdy lekko się zarumienią przelewam całość do gotującej się soczewicy. Dal gotuję jeszcze ok 10 min. Podaję z ryżem, chlebem lub sam.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty