Bezglutenowa szarlotka
Witajcie! Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Wyzwanie: bezglutenowa szarlotka. W tym przepisie użyłam 4 rodzaje mąk, reszta składników przypomina klasyczną szarlotkę. Ciasto jest bardzo smaczne i kruche, trochę trudniej się kroi niż klasyczne z mąki pszennej. Przepis wykorzystałam już kilka razy i za każdym razem wyszło świetnie! Polecam nie tylko osobom z nietolerancją glutenu! :)
Przepis:
100g mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
50g mąki kokosowej
250g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
70g cukru
1,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
Do miski wrzucam mąki, sodę, cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, dodaję zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatam ciasto. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a następnie wylepiam dno i brzegi ciastem zużywając 2/3. Tortownicę i pozostałe ciasto wkładam do lodówki.
Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki. Dodaję cynamon.
Do tortownicy wyłożonej ciastem wykładam jabłka. Na wierzchu kładę pozostałą część ciasta.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika.
Piekę ok 40 min w temp 180 stopni.
Kroję po ostudzeniu.
Smacznego!
Przepis:
100g mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
50g mąki kokosowej
250g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
70g cukru
1,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
Do miski wrzucam mąki, sodę, cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, dodaję zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatam ciasto. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a następnie wylepiam dno i brzegi ciastem zużywając 2/3. Tortownicę i pozostałe ciasto wkładam do lodówki.
Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki. Dodaję cynamon.
Do tortownicy wyłożonej ciastem wykładam jabłka. Na wierzchu kładę pozostałą część ciasta.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika.
Piekę ok 40 min w temp 180 stopni.
Kroję po ostudzeniu.
Smacznego!
pysznie wyszła :)
OdpowiedzUsuńChyba czas wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie. Kwintesencja jesieni :)
OdpowiedzUsuńSmak, którego długo szukałam.
OdpowiedzUsuń