Sałatka z komosą ryżową (quinoa)
Witajcie!
Zapraszam na szybką i pyszną sałatkę. Jej głównym składnikiem jest komosa ryżowa- quinoa. Jest to coraz popularniejsza w Polsce kasza, która ma neutralny smak i wspaniałe wartości odżywcze. Dzięki temu jest wszechstronna w kuchni i pasuje do wielu dań. Możecie zastąpić nią kaszę jęczmienną czy gryczaną, podawać do różnych mięs i sosów. U mnie w lekkim wydaniu z warzywami :)
Przepis:
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 szklanka wody
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 pomidora
kilka liści sałaty
2 łyżki pokrojonej zielonej części cebuli dymki
sól
chili
Do garnka wlewam szklankę wody, doprowadzam do wrzenia, lekko solę, wsypuję komosę i gotuję 15 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa: paprykę i pomidora kroję w kostkę, kładę w naczyniu żaroodpornym i piekę z włączoną funkcją grilowania ok 20 minut. Po tym czasie mieszam gotową komosę, i warzywa. Doprawiam solą i chili. Sałatkę kładę na liściach sałaty i posypuję cebulą dymką. Podaję na ciepło.
Wskazówki:
1. Sałatka sprawdzi się również świetnie z dodatkiem grilowanej piersi z kurczaka.
Zapraszam na szybką i pyszną sałatkę. Jej głównym składnikiem jest komosa ryżowa- quinoa. Jest to coraz popularniejsza w Polsce kasza, która ma neutralny smak i wspaniałe wartości odżywcze. Dzięki temu jest wszechstronna w kuchni i pasuje do wielu dań. Możecie zastąpić nią kaszę jęczmienną czy gryczaną, podawać do różnych mięs i sosów. U mnie w lekkim wydaniu z warzywami :)
Przepis:
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 szklanka wody
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 pomidora
kilka liści sałaty
2 łyżki pokrojonej zielonej części cebuli dymki
sól
chili
Do garnka wlewam szklankę wody, doprowadzam do wrzenia, lekko solę, wsypuję komosę i gotuję 15 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa: paprykę i pomidora kroję w kostkę, kładę w naczyniu żaroodpornym i piekę z włączoną funkcją grilowania ok 20 minut. Po tym czasie mieszam gotową komosę, i warzywa. Doprawiam solą i chili. Sałatkę kładę na liściach sałaty i posypuję cebulą dymką. Podaję na ciepło.
Wskazówki:
1. Sałatka sprawdzi się również świetnie z dodatkiem grilowanej piersi z kurczaka.
Akcje:
pyszna, pożywna i kolorowa!
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam komosę zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji :) a Twoja sałatka wygląda naprawdę wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna sałatka.
OdpowiedzUsuńTak apetyczna,że chce się zjeść natychmiast :)
OdpowiedzUsuńTyle kolorów! Z chęcią bym spróbowała, bo nie jadłam jeszcze komosy, a kusi mnie od dawna :)
OdpowiedzUsuńnadal się z nią nie spotkałam, ale.. na taką sałatkę skusiłabym się z wieeeelgachną ochotą :)
OdpowiedzUsuńJa też ostatnia robiłam sałatkę z komosą ryżową... pierwszy raz, wogóle to było moje pierwsze zetknięcie z nią. I jestem bardzo mile zaskoczona :) Zawsze widząc ją na zdjęciach ugotowaną taką na pół przezroczystą byłam przekonana, że ma strukturę raczej miękką, papkowatą. A jest pysznie chrupiąca (oczywiście jeśli się jej nie rozgotuje) no i ten orzechowy aromat - pyszotka :D A do tego jaka zdrowa! Stwierdzam że do takich sałatek z chrupiącymi warzywami jak u Ciebie nadaje się idealnie :))
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze nigdy komosy ryżowej, muszę wypróbować. a taki sałatki bardzo lubię, lekkie i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa sałatka i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTaka apetyczna, kolorowa I zdrowka ;) musze ja wyprobowac !!!!
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda ta sałatka :P
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka :) Jaka kolorowa!
OdpowiedzUsuń