Tarta z kiełbasą krakowską i szpinakiem
Witajcie!
Przepis:
ciasto: (przepis ten sam co tutaj)
(podane proporcje wystarczą na 2 spody do tarty)
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
farsz:
ok 100 g kiełbasy krakowskiej
3 duże garści świeżego szpinaku
1 cebula
tymianek
3 łyżki śmietany 18%
200 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
pieprz
olej do smażenia
Masło kroję w drobną kostkę, dodaję do mąki. Wbijam jajko i dodaję sól. Ciasto szybko wyrabiam rękami. Początkowo rozcieram masło z mąką, a następnie ugniatam tworząc zbite ciasto. Dzielę je na dwie części. Jedną odkładam na zapas :) Pozostałą połowę rozwałkowuję na okrąg i przekładam na formę do tarty. Dokładnie wykładam spód ciastem. Przygotowane ciasto odkładam do lodówki na min 20 min, a najlepiej na kilka godzin.
Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na łyżeczce oleju. Na patelnię wrzucam kiełbasę pokrojoną w kostkę i przysmażam razem z cebulą. Gdy mięso się zarumieni dodaję pokrojony w kostkę szpinak i smażę ok 1 minuty, aż zwiędnie. Patelnię odstawiam na bok.
W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz i tymianek.
Ciasto nakłuwam widelcem, na wierzch wykładam folię aluminiową i obciążam ją ryżem, aby ciasto podczas pieczenia nie urosło do góry. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, a następnie ściągam obciążenie i piekę jeszcze 10 minut.
Po tym czasie na upieczony spód wykładam kurczaka z warzywami, całość polewam masą z jogurtu i jajek. Na wierzchu układam plasterki pomidora. Całość piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Wskazówki:
1. Obciążanie ciasta sprawia, że nie podniesie się ono do góry podczas pieczenia. Zdarza mi się pominąć ten krok i nic wielkiego się nie dzieje. Pamiętajcie, żeby dobrze ponakłuwać ciasto widelcem
Dziś w moim domowym menu tarta z kiełbasą krakowską i szpinakiem. Dużą zaletą tego typu wypieków jest to, że można "wyczyścić" lodówkę z resztek jedzenia, które nie wiadomo do czego zużyć. Większość warzyw i mięs będzie świetnie się łączyć zalane jogurtową masą i upieczone w formie tarty. Tym razem użyłam kiełbasę, cebulę i szpinak. Tarta wyszła znakomita, idealna na leniwe śniadanie :)
Przepis:
ciasto: (przepis ten sam co tutaj)
(podane proporcje wystarczą na 2 spody do tarty)
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
farsz:
ok 100 g kiełbasy krakowskiej
3 duże garści świeżego szpinaku
1 cebula
tymianek
3 łyżki śmietany 18%
200 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
pieprz
olej do smażenia
Masło kroję w drobną kostkę, dodaję do mąki. Wbijam jajko i dodaję sól. Ciasto szybko wyrabiam rękami. Początkowo rozcieram masło z mąką, a następnie ugniatam tworząc zbite ciasto. Dzielę je na dwie części. Jedną odkładam na zapas :) Pozostałą połowę rozwałkowuję na okrąg i przekładam na formę do tarty. Dokładnie wykładam spód ciastem. Przygotowane ciasto odkładam do lodówki na min 20 min, a najlepiej na kilka godzin.
Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na łyżeczce oleju. Na patelnię wrzucam kiełbasę pokrojoną w kostkę i przysmażam razem z cebulą. Gdy mięso się zarumieni dodaję pokrojony w kostkę szpinak i smażę ok 1 minuty, aż zwiędnie. Patelnię odstawiam na bok.
W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz i tymianek.
Ciasto nakłuwam widelcem, na wierzch wykładam folię aluminiową i obciążam ją ryżem, aby ciasto podczas pieczenia nie urosło do góry. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, a następnie ściągam obciążenie i piekę jeszcze 10 minut.
Po tym czasie na upieczony spód wykładam kurczaka z warzywami, całość polewam masą z jogurtu i jajek. Na wierzchu układam plasterki pomidora. Całość piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Wskazówki:
1. Obciążanie ciasta sprawia, że nie podniesie się ono do góry podczas pieczenia. Zdarza mi się pominąć ten krok i nic wielkiego się nie dzieje. Pamiętajcie, żeby dobrze ponakłuwać ciasto widelcem
Polecam też
ja też czyszczę lodówkę w taki sposób ;-) albo tarta, albo pizza albo zapiekanka. Zawsze pysznie i ekonomicznie :-) tarta wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńoo pychota ! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania , bo za każdym razem wychodzą nieco inaczej ... ;)
OdpowiedzUsuńTakiej tarty nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBoska ta tarta :)
OdpowiedzUsuńaleś mi smaka narobiła.. zjadłabym z wielką chęcią!!! :D
OdpowiedzUsuńŁał ,ale tarta ,jak się patrzy!.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Myślę, że zasmakowałby mojej siostrze :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty i w ogóle wszystkie przepisy, które czyszczą lodówkę, efekt przy tartach zawsze jest genialny:)
OdpowiedzUsuńTarty są świetne a ten zestaw wypełnienia niejednemu osobnikowi by pasował. Kompozycja świetna
OdpowiedzUsuńPS. Zresztą jak poprzednia Pozdrowienia
Pyszne danie!!
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj tarta. U Ciebie z kiełbasą - trochę bardziej treściwa i na pewno pyszna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszności <3 Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńsuper połaczenie, musi smakować wspaniale
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym nawet na jutrzejsze śniadanie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna! Ledwo zdążyłam wyciągnąć tartę z piekarnika, a już jej prawie nie ma :D Wyszła pyszna! Lubię takie szybkie i smaczne dania, dzięki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało!!
Usuń