Drożdżówki z makiem
Witajcie!
Dziś dla mnie ważny dzień, bo pierwszy raz w życiu idę do pracy. Wiem, trochę stara jestem i pewnie wiele osób w moim wieku ma już parę lat przepracowanych, ale mój zawód jest specyficzny i wymaga dużo nauki. Trochę się boję, trochę już nie mogę się doczekać. Wczoraj nie mogłam znaleźć sobie miejsca, więc spędziłam czas w kuchni. Dodatkowo był Dzień Chłopaka, więc warto to jakoś uczcić. Ja postawiłam na drożdżówki z makiem. Nieskromnie przyznam, że jestem coraz lepsza w pieczeniu drożdżówek. Każda kolejna partia mnie pozytywnie zaskakuje. Te przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Są przepyszne!
Przepis:
inspiracja: Smaczna Pyza
(ok 8 szt)
rozczyn:
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
ciasto:
330 g mąki pszennej
30 g cukru
szczypta soli
1 żółtko + 1 białko do posmarowania drożdżówek
100 g masła
1/2 opakowania cukru waniliowego
nadzienie:
150 g maku
100 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
garść suszonego mango i rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła
Przygotowuję nadzienie. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mak i mleko, gotuję ok 20 minut co jakiś czas mieszam, jeśli mak wchłonie całe mleko dolewam trochę wody. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i mieszam. Słodkość nadzienia reguluję według własnego uznania. Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przygotowuję rozczyn. Drożdże, cukier i mąkę mieszam z mlekiem, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, masło, jajko i cukier waniliowy. Masło rozcieram palcami z mąką. Pod koniec dodaję rozczyn i zagniatam ciasto. Wyrabiam je kilka minut i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 h.
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na duży prostokąt, który smaruję makiem i zwijam jak roladę. Kroję na mniejsze kawałki. Każdą drożdżówkę delikatnie przyciskam z góry aby uzyskała ładny kształt. Gotowe rozkładam na blaszce do pieczenia pokrytej papierem, smaruję białkiem i odstawiam na 15 minut.
Piekę ok 20 minut w temperaturze 180 stopni
Wskazówki:
1. Zamiast suszonego mango możecie dodać same rodzynki, żurawinę i orzechy.
Dziś dla mnie ważny dzień, bo pierwszy raz w życiu idę do pracy. Wiem, trochę stara jestem i pewnie wiele osób w moim wieku ma już parę lat przepracowanych, ale mój zawód jest specyficzny i wymaga dużo nauki. Trochę się boję, trochę już nie mogę się doczekać. Wczoraj nie mogłam znaleźć sobie miejsca, więc spędziłam czas w kuchni. Dodatkowo był Dzień Chłopaka, więc warto to jakoś uczcić. Ja postawiłam na drożdżówki z makiem. Nieskromnie przyznam, że jestem coraz lepsza w pieczeniu drożdżówek. Każda kolejna partia mnie pozytywnie zaskakuje. Te przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Są przepyszne!
Przepis:
inspiracja: Smaczna Pyza
(ok 8 szt)
rozczyn:
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
ciasto:
330 g mąki pszennej
30 g cukru
szczypta soli
1 żółtko + 1 białko do posmarowania drożdżówek
100 g masła
1/2 opakowania cukru waniliowego
nadzienie:
150 g maku
100 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
garść suszonego mango i rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła
Przygotowuję nadzienie. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mak i mleko, gotuję ok 20 minut co jakiś czas mieszam, jeśli mak wchłonie całe mleko dolewam trochę wody. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i mieszam. Słodkość nadzienia reguluję według własnego uznania. Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przygotowuję rozczyn. Drożdże, cukier i mąkę mieszam z mlekiem, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, masło, jajko i cukier waniliowy. Masło rozcieram palcami z mąką. Pod koniec dodaję rozczyn i zagniatam ciasto. Wyrabiam je kilka minut i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 h.
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na duży prostokąt, który smaruję makiem i zwijam jak roladę. Kroję na mniejsze kawałki. Każdą drożdżówkę delikatnie przyciskam z góry aby uzyskała ładny kształt. Gotowe rozkładam na blaszce do pieczenia pokrytej papierem, smaruję białkiem i odstawiam na 15 minut.
Piekę ok 20 minut w temperaturze 180 stopni
Wskazówki:
1. Zamiast suszonego mango możecie dodać same rodzynki, żurawinę i orzechy.
Polecam też:
Drożdżówki z makiem są najlepsze, a jakie piękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńjeju jakie piękne! :D na pewno smaczne, zjadłabym:*
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ;D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ,wyglądają wspaniale )
OdpowiedzUsuńBardzo udane
Pozdrawiam)))
Bardzo lubię makowe drożdżówki:)Twoje wyglądają wyjątkowo:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione.
OdpowiedzUsuńWyszły piękne :) Powodzenia w pracy :)
OdpowiedzUsuńIdealnie skręcone :D
OdpowiedzUsuńpowodzenia w pracy! a te drożdżówki to smak mojego dzieciństwa! pięknie zwinięte :-))
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, jakbyś była cukiernikiem, naprawdę idealne:)
OdpowiedzUsuńlekcjekwuchni.blogspot.com
Właśnie wczoraj naszła mnie ochota na coś z makiem a u Ciebie takie drożdżówki... są idealne
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżówki z makiem, są pyszne!
OdpowiedzUsuńKiedy ujrzałam te przepiękne drożdżówki serce mi zabiło i chciałam krzyknąć Merry me. :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie !!! <3
OdpowiedzUsuńPiękne zawijańce :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makiem ale Twoje drożdżówki wyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńprezentują się idealnie!
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie! <3
OdpowiedzUsuńWyglądają jakby były z cukierni! Piękne! :)
OdpowiedzUsuńTo jedne z moich ulubionych bułeczek ,takie domowe to dopiero muszą być dobre :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo apetyczne bułeczki! dużo nadzienia i mięciutkie ciasto to najlepsze połączenie!
OdpowiedzUsuńTo cos dla mnie!! Ładniejsze niż ze sklepu
OdpowiedzUsuń