wtorek, 20 czerwca 2017

Paella ze szparagami i krewetkami

Szybki i efektowny obiad? Proszę bardzo. Oto moja pierwsza paella. Na stałe już zagości w domowym menu, a to dlatego, że jest banalnie prosta, szybka i w przeciwieństwie do risotto nie wymaga mieszania. Wystarczy dodać ulubione składniki i zostawić :))



Przepis (pochodzi z Kwestii Smaku)

2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor
100 ml białego wina
220g białego ryżu
750ml bulionu
garść szparagów
220g krewetek (u mnie mrożone)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki w proszku
szczypta suszonych płatków chili

Na patelnię wlewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, szklę kilka minut. Pomidora obieram, kroję w drobną kostkę i dorzucam do cebuli razem z przyprawami i winem. Gotuję kilka minut. Następnie wrzucam ryż i wlewam bulion, mieszam tylko na początku i pozostawiam już do końca gotowania bez mieszania. Gotuję bez przykrycia ok. 20 min, a następnie wtykam w ryż pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i krewetki (nie mieszam). Przykrywam i gotuję jeszcze ok 10 min.

1 komentarz: