Tarta ze szparagami i cukinią
Witajcie!
To kolejna już tarta na blogu i pewnie nie ostatnia. Zazwyczaj nie robię dwóch takich samych. Tym razem w wersji warzywnej :) Pyszna jak zawsze. Korzystajcie ze szparagów póki jest na nie sezon!
Przepis:
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150g masła
2 żółtka
3-4 łyżki startego sera żółtego
nadzienie:
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka mąki
5 dużych jajek
1 cebula
pęczek szparagów
cukinia
1 pomidor
tymianek
pieprz
sól
3-4 łyżki startego sera żółtego
Mąkę przesiewam na stolnicę. Masło kroję w kostkę, dodać do mąki. Dosypuję ser żółty. Rozcieram masło z mąką. Dodaję jajko i szybko zagniatam ciasto. Wkładam je na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Ciasto nakładam na dno i brzegi, nakłuwam widelcem. Tortownicę wkładam na 15 min do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Przygotowuję nadzienie: śmietanę miksuję z jajkami i mąką, odstawiam. Szparagi kroję na mniejsze kawałki i podsmażam. Przekładam do osobnej miski. Cebulę szklę na oliwie. Pomidora kroję w kostkę.
Na podpieczony spód wykładam szparagi, cebulę i pomidora, wlewam nadzienie ze śmietany i jajek. Na wierzchu układam plasterki cukinii. Piekę 40-45 min w temperaturze 180 stopni.
Studzę stopniowo i podaję. Smacznego!
Wskazówki:
1. Przepis bardzo uniwersalny i do środka możecie dać ulubione składniki. Polecam szczególnie szpinak i pieczarki.
2. Tartę możecie podawać na ciepło i na zimno.
To kolejna już tarta na blogu i pewnie nie ostatnia. Zazwyczaj nie robię dwóch takich samych. Tym razem w wersji warzywnej :) Pyszna jak zawsze. Korzystajcie ze szparagów póki jest na nie sezon!
Przepis:
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150g masła
2 żółtka
3-4 łyżki startego sera żółtego
nadzienie:
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka mąki
5 dużych jajek
1 cebula
pęczek szparagów
cukinia
1 pomidor
tymianek
pieprz
sól
3-4 łyżki startego sera żółtego
Mąkę przesiewam na stolnicę. Masło kroję w kostkę, dodać do mąki. Dosypuję ser żółty. Rozcieram masło z mąką. Dodaję jajko i szybko zagniatam ciasto. Wkładam je na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Ciasto nakładam na dno i brzegi, nakłuwam widelcem. Tortownicę wkładam na 15 min do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Przygotowuję nadzienie: śmietanę miksuję z jajkami i mąką, odstawiam. Szparagi kroję na mniejsze kawałki i podsmażam. Przekładam do osobnej miski. Cebulę szklę na oliwie. Pomidora kroję w kostkę.
Na podpieczony spód wykładam szparagi, cebulę i pomidora, wlewam nadzienie ze śmietany i jajek. Na wierzchu układam plasterki cukinii. Piekę 40-45 min w temperaturze 180 stopni.
Studzę stopniowo i podaję. Smacznego!
Wskazówki:
1. Przepis bardzo uniwersalny i do środka możecie dać ulubione składniki. Polecam szczególnie szpinak i pieczarki.
2. Tartę możecie podawać na ciepło i na zimno.
ale pycha:)
OdpowiedzUsuń