Ciasto jogurtowe z truskawkami
Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Zostały mi jeszcze 2 dni zajęć i 4 egzaminy do końca studiów, dlatego nie mam za dużo czasu na oddawanie się kulinarnym szaleństwom. Dziś zapraszam na ciasto jogurtowe z truskawkami. Pyszne, puszyste, sezonowe. Czego chcieć więcej? :)
Przepis: (Inspiracja: Kwestia smaku)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
25 g roztopionego masła
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
garść truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Jajka wbijam do miski i ucieram z cukrem za pomocą miksera na gładką masę (ok. 5 min). Następnie dodaję jogurt i masło, mieszam delikatnie łyżką. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką, tak aby ciasto nie utraciło gładkiej struktury.
Okrągłą tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do formy. Na wierzch układam truskawki. Całość piekę ok. 25-30 min do suchego patyczka. Smacznego!
Wskazówki:
1. Test suchego patyczka polega na nakłuciu ciasta wykałaczką. Jeśli po wyciągnięciu będzie na niej surowe ciasto, oznacza to że należy jeszcze piec.
2. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami np. malinami.
Przepis: (Inspiracja: Kwestia smaku)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
25 g roztopionego masła
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
garść truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Jajka wbijam do miski i ucieram z cukrem za pomocą miksera na gładką masę (ok. 5 min). Następnie dodaję jogurt i masło, mieszam delikatnie łyżką. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką, tak aby ciasto nie utraciło gładkiej struktury.
Okrągłą tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do formy. Na wierzch układam truskawki. Całość piekę ok. 25-30 min do suchego patyczka. Smacznego!
Wskazówki:
1. Test suchego patyczka polega na nakłuciu ciasta wykałaczką. Jeśli po wyciągnięciu będzie na niej surowe ciasto, oznacza to że należy jeszcze piec.
2. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami np. malinami.
Takie nieprzekombinowane ciasta bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńHahaha, gdzie nie zajrzę ciasto z truskawkami ;) pysznie sezonowe...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
To prawda, mi już trochę się nawet nudzą te truskawki ;P
Usuńnie ma jak ciasto z truskawkami:d pycha:d
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym <3
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam w niedzielę biszkopt z galaretką i truskawkami z ogródka. :) Ale smacznie wygląda to Twoje ciasto. :)
OdpowiedzUsuńHmmm na pewno pyszne, a ja dzisiaj będę robić galaretki z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba ! Ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto tu i tam, truskawki dookoła w realu i wirtualu czego chcieć więcej No może zdania wszystkich egzaminów w sesji - czego Ci z całego serca życzę
OdpowiedzUsuńChętnie wyprobuje:-D
OdpowiedzUsuńa po co tu cukier puder w dodatku całe opakowanie?
OdpowiedzUsuńdziękuję za informację :D w przepis wdał się błąd :D już poprawiłam.Oczywiście chodziło mi o cukier waniliowy!
Usuń