sobota, 7 czerwca 2014

Drożdżówki z serem

Witajcie!
Ostatnio bardzo polubiłam się z drożdżówkami i piekę je co tydzień. Testuję różne proporcje składników, zmieniam ilość jajek, masła, cukru, tak aby znaleźć połączenie idealne. Jestem już coraz bliżej, co mnie bardzo cieszy. W głowie mam dużo pomysłów na ciekawe nadzienia, ale na razie zapraszam na klasyczne drożdżówki z serem. Z podanego przepisu wychodzi ich całkiem sporo- bo aż 16. Nie są za duże, w sam raz na drugie śniadanie, albo podwieczorek.


Są mięciutkie i puszyste, najlepiej smakują jeszcze ciepłe :))


Przepis:
ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
25 g świeżych droźdży
2 jajka
50 g masła

nadzienie:
200 g sera białego
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru

1 białko do posmarowania bułeczek

Do miseczki wlewam pół szklanki mleka, wrzucam drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawiam na 10-20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Pozostałe składniki wrzucam do dużej miski. Gdy zaczyn jest gotowy przelewam go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypuję mąki. Ciasto smaruję resztką rozpuszczonego masła, bądź olejem i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. 

Przygotowuję nadzienie: ser zgniatam widelcem, dodaję żółtko i cukier, mieszam do połączenia składników.

Po 2 godzinach dzielę ciasto na dwie części. Każde rozwałkowuję na prostokąt i dzielę na 8 mniejszych. Na każdy kawałek wykładam czubatą łyżeczkę sera, brzegi zlepiam i formuję bułeczki. Drożdżówki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekę ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Smacznego!


Wskazówki:

1. Do sera możecie dodać rodzynki.

2. Świeże drożdże możecie zastąpić suszonymi. Użyjcie 1 opakowanie 

12 komentarzy:

  1. Najlepsze ciepłe prosto z pieca! Gratuluję wypieku, bułeczki drożdżowe wymagają wysokiego kunsztu! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D Skromnie odpowiem, że wystarczy trochę poćwiczyć, ciasto drożdżowe nie jest takie strasznie trudne jak się wydaje :)

      Usuń
  2. Pyszne:)bardzo chętnie bym je zjadłam,dzieciństwo mi przypominają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne Ci wyszły:) domowe drożdżówki a najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie drożdżówki! A już domowe... wyborne! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie no, Ty to potrafisz narobic mi smaku!!! :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. O nieee! Dopadło Cię drożdżówkowe uzależnienie! :P
    Nas też kiedyś dopadło i wiemy, że trzeba na nie uważać :P
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o ja ale smakowitości ;)

    http://sk-artist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie tu!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń