Drożdżówki z serem
Witajcie!
Ostatnio bardzo polubiłam się z drożdżówkami i piekę je co tydzień. Testuję różne proporcje składników, zmieniam ilość jajek, masła, cukru, tak aby znaleźć połączenie idealne. Jestem już coraz bliżej, co mnie bardzo cieszy. W głowie mam dużo pomysłów na ciekawe nadzienia, ale na razie zapraszam na klasyczne drożdżówki z serem. Z podanego przepisu wychodzi ich całkiem sporo- bo aż 16. Nie są za duże, w sam raz na drugie śniadanie, albo podwieczorek.
Przepis:
ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
25 g świeżych droźdży
2 jajka
50 g masła
nadzienie:
200 g sera białego
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 białko do posmarowania bułeczek
Do miseczki wlewam pół szklanki mleka, wrzucam drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawiam na 10-20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Pozostałe składniki wrzucam do dużej miski. Gdy zaczyn jest gotowy przelewam go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypuję mąki. Ciasto smaruję resztką rozpuszczonego masła, bądź olejem i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Przygotowuję nadzienie: ser zgniatam widelcem, dodaję żółtko i cukier, mieszam do połączenia składników.
Po 2 godzinach dzielę ciasto na dwie części. Każde rozwałkowuję na prostokąt i dzielę na 8 mniejszych. Na każdy kawałek wykładam czubatą łyżeczkę sera, brzegi zlepiam i formuję bułeczki. Drożdżówki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekę ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Smacznego!
Wskazówki:
1. Do sera możecie dodać rodzynki.
2. Świeże drożdże możecie zastąpić suszonymi. Użyjcie 1 opakowanie
Ostatnio bardzo polubiłam się z drożdżówkami i piekę je co tydzień. Testuję różne proporcje składników, zmieniam ilość jajek, masła, cukru, tak aby znaleźć połączenie idealne. Jestem już coraz bliżej, co mnie bardzo cieszy. W głowie mam dużo pomysłów na ciekawe nadzienia, ale na razie zapraszam na klasyczne drożdżówki z serem. Z podanego przepisu wychodzi ich całkiem sporo- bo aż 16. Nie są za duże, w sam raz na drugie śniadanie, albo podwieczorek.
Są mięciutkie i puszyste, najlepiej smakują jeszcze ciepłe :))
Przepis:
ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
25 g świeżych droźdży
2 jajka
50 g masła
nadzienie:
200 g sera białego
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 białko do posmarowania bułeczek
Do miseczki wlewam pół szklanki mleka, wrzucam drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawiam na 10-20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Pozostałe składniki wrzucam do dużej miski. Gdy zaczyn jest gotowy przelewam go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypuję mąki. Ciasto smaruję resztką rozpuszczonego masła, bądź olejem i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Przygotowuję nadzienie: ser zgniatam widelcem, dodaję żółtko i cukier, mieszam do połączenia składników.
Po 2 godzinach dzielę ciasto na dwie części. Każde rozwałkowuję na prostokąt i dzielę na 8 mniejszych. Na każdy kawałek wykładam czubatą łyżeczkę sera, brzegi zlepiam i formuję bułeczki. Drożdżówki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekę ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Smacznego!
Wskazówki:
1. Do sera możecie dodać rodzynki.
2. Świeże drożdże możecie zastąpić suszonymi. Użyjcie 1 opakowanie
Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smacznie C:
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciepłe prosto z pieca! Gratuluję wypieku, bułeczki drożdżowe wymagają wysokiego kunsztu! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D Skromnie odpowiem, że wystarczy trochę poćwiczyć, ciasto drożdżowe nie jest takie strasznie trudne jak się wydaje :)
UsuńPyszne:)bardzo chętnie bym je zjadłam,dzieciństwo mi przypominają:)
OdpowiedzUsuńświetne Ci wyszły:) domowe drożdżówki a najlepsze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie drożdżówki! A już domowe... wyborne! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie no, Ty to potrafisz narobic mi smaku!!! :))))
OdpowiedzUsuńO nieee! Dopadło Cię drożdżówkowe uzależnienie! :P
OdpowiedzUsuńNas też kiedyś dopadło i wiemy, że trzeba na nie uważać :P
Pozdrawiamy :)
o ja ale smakowitości ;)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com/
Pysznie tu!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuń