Pierniki z dużą ilością kakao
Witajcie w grudniu!
Nastał miesiąc który niezwykle sprzyja wypiekom. Czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres w roku. Uwielbiam dekorować dom, piec ciasteczka i planować prezenty. Co roku wydaje mi się, że coraz szybciej czuję magię świąt, głównie za sprawą dekoracji sklepowych, youtube i blogów :)
Zapraszam na pyszne, bardzo ciemne pierniczki, które z powodzeniem mogą zastąpić ozdoby choinkowe. Ostrzegam jednak, że szybko z niej znikną :) Są przepyszne!
Przepis:
3/4 szklanki miodu
75 g masła
1/3 szklanki cukru
260 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe jajko
W garnuszku rozpuszczam miód, masło i cukier. Całość lekko studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek, kakao i sodę. Dodaję przestudzony miód i jajko. Mieszam łyżką. Powstałe ciasto może być rzadkie, odstawiam je na ok. 30 min- w tym czasie powinno lekko stężeć i nadawać się już do wałkowania.
Odrywam po kawałku ciasta, wałkuję na grubość ok. 5 mm i wykrawam pierniczki. Układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piekę ok. 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Ciastka przekładam na talerz.
Wskazówki:
1. Pierniczki można upiec kilka tygodni przed świętami i przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce. Kilka dni przed świętami otwórzcie puszkę, aby zmiękły nabierając wilgoci z powietrza. Jeśli nie zmiękną do świąt można do puszki włożyć kawałek jabłka
2. Ozdabiać najlepiej tuż przed świętami. Polecam do tego klasyczny lukier na bazie białka i cukru pudru.
Nastał miesiąc który niezwykle sprzyja wypiekom. Czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres w roku. Uwielbiam dekorować dom, piec ciasteczka i planować prezenty. Co roku wydaje mi się, że coraz szybciej czuję magię świąt, głównie za sprawą dekoracji sklepowych, youtube i blogów :)
Zapraszam na pyszne, bardzo ciemne pierniczki, które z powodzeniem mogą zastąpić ozdoby choinkowe. Ostrzegam jednak, że szybko z niej znikną :) Są przepyszne!
Przepis:
3/4 szklanki miodu
75 g masła
1/3 szklanki cukru
260 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe jajko
W garnuszku rozpuszczam miód, masło i cukier. Całość lekko studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek, kakao i sodę. Dodaję przestudzony miód i jajko. Mieszam łyżką. Powstałe ciasto może być rzadkie, odstawiam je na ok. 30 min- w tym czasie powinno lekko stężeć i nadawać się już do wałkowania.
Odrywam po kawałku ciasta, wałkuję na grubość ok. 5 mm i wykrawam pierniczki. Układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piekę ok. 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Ciastka przekładam na talerz.
Wskazówki:
1. Pierniczki można upiec kilka tygodni przed świętami i przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce. Kilka dni przed świętami otwórzcie puszkę, aby zmiękły nabierając wilgoci z powietrza. Jeśli nie zmiękną do świąt można do puszki włożyć kawałek jabłka
2. Ozdabiać najlepiej tuż przed świętami. Polecam do tego klasyczny lukier na bazie białka i cukru pudru.
Polecam też:
Akcje:
U mnie by nie dotrwały na pewno do czasu choinki, są tak apetyczne :)
OdpowiedzUsuńMoje leżą głęboko schowane przed wszystkimi ;)
Usuńja się biorę w weekend do piernikowania:)
OdpowiedzUsuńJa pierniki mam już za sobą - cały dzień w kuchni. :) Twoje są śliczne!
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie! Pycha :)
OdpowiedzUsuńpiękne pierniczki, uwielbiam te ciacha :-))
OdpowiedzUsuńja w tamtym roku robilam pierniczki chyba z 3 razy, bo nie mogly doczekac swiat :))
OdpowiedzUsuńAnia, http://pandaoverseas.com/
Pyszne piernikowe maleństwa :)
OdpowiedzUsuńSą urocze :)
OdpowiedzUsuńCudne pierniczki :) Ja jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuńświetne :)
OdpowiedzUsuńSuper pierniki :)
OdpowiedzUsuńUrocze! :)
OdpowiedzUsuńSuper, chętnie wybróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.
OdpowiedzUsuń