Pierniczki
Witajcie!
Kocham czas przed Świętami Bożego Narodzenia. Przygotowania zaczynam conajmniej 6 tygodni przed Wigilią. Mam miliony pomysłów na dekoracje, wypieki, prezenty, tylko czasu nie ma aż tyle aby je wszystkie zrealizować. Pierwsze przygotowania to pieczenie pierniczków. Od kilku lat wprowadziłam do domu tradycję całonocnego ozdabiania upieczonych wcześniej ciasteczek. Najbardziej lubię klasyczny lukier na bazie białek i cukru pudru, ale czasem używam maku, kolorowych posypek, orzechów. Dziś klasyczne pierniczki, które mogą czekać na święta nawet 6 tygodni zamknięte szczelnie w puszkach !
Inspiracja TUTAJ
Przepis: (na ok 40szt)
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szkl. mleka
Do miski wsypuję mąkę, miód rozgrzewam w garnuszku i dodaję do mąki. Następnie dodaję cukier, przyprawy, sodę, kakao, masło i jajko. W trakcie zagniatania ciasta dolewam po trochę mleka. Wyrabiam ciasto ok. 5-10min, aż będzie miec elastyczną strukturę. Stolnicę posypuję mąką, ciasto wałkuję na grubość ok. 0,5cm, wycinam ciasteczka. Piekę ok. 13min w temp 180 stopni.
Pierniki wkładam do szczelnych puszek i przechowuję do Świąt.
Wskazówki:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Kakao nadaje piernikom kolor. Jeśli wolicie jaśniejsze zmniejszcie jego ilość.
3. Jeśli przed Świętami pierniki będą twarde włóżcie do puszek ćwiarki jabłek- ich wilgoć spowoduje, że szybciej zmniękną.
Smacznego!
Kocham czas przed Świętami Bożego Narodzenia. Przygotowania zaczynam conajmniej 6 tygodni przed Wigilią. Mam miliony pomysłów na dekoracje, wypieki, prezenty, tylko czasu nie ma aż tyle aby je wszystkie zrealizować. Pierwsze przygotowania to pieczenie pierniczków. Od kilku lat wprowadziłam do domu tradycję całonocnego ozdabiania upieczonych wcześniej ciasteczek. Najbardziej lubię klasyczny lukier na bazie białek i cukru pudru, ale czasem używam maku, kolorowych posypek, orzechów. Dziś klasyczne pierniczki, które mogą czekać na święta nawet 6 tygodni zamknięte szczelnie w puszkach !
Inspiracja TUTAJ
Przepis: (na ok 40szt)
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szkl. mleka
Do miski wsypuję mąkę, miód rozgrzewam w garnuszku i dodaję do mąki. Następnie dodaję cukier, przyprawy, sodę, kakao, masło i jajko. W trakcie zagniatania ciasta dolewam po trochę mleka. Wyrabiam ciasto ok. 5-10min, aż będzie miec elastyczną strukturę. Stolnicę posypuję mąką, ciasto wałkuję na grubość ok. 0,5cm, wycinam ciasteczka. Piekę ok. 13min w temp 180 stopni.
Pierniki wkładam do szczelnych puszek i przechowuję do Świąt.
Wskazówki:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Kakao nadaje piernikom kolor. Jeśli wolicie jaśniejsze zmniejszcie jego ilość.
3. Jeśli przed Świętami pierniki będą twarde włóżcie do puszek ćwiarki jabłek- ich wilgoć spowoduje, że szybciej zmniękną.
Smacznego!
Cudownie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że podzielisz się z nami tym milionem pomysłów :D Uwielbiam pierniczki - wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać :)
Ja się nie mogę już doczekać ozdabiania z moimi dziewczynkami :) Pomysłowo z tą wstążką, pięknie się prezentują
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl