niedziela, 17 listopada 2013

Miodowe pancakes z masłem orzechowym

Witajcie!
Dziś na śniadanie miodowe placuszki w amerykańskim stylu. Uwielbiam takie śniadania, są szybkie, łatwe i na pewno każdemu będą smakować. Przygotowanie zajęło mi niecałe 10 minut, z podanych proporcji wyszło mi 12 małych placuszków.


Przepis:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 lyżeczki sody
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka miodu
masło orzechowe (u mnie wersja crunchy :))

Wszystkie składniki poza masłem orzechowym umieszczam w misce i mieszam trzepaczką. Powinno wyjść ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. W międzyczasie rozgrzewam patelnię teflonową. Nakładam ciasto łyżką i smażę, aż zaczną się pojawiać małe bąbelki powietrza na powierzchni, wtedy przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze ok. pół minuty. Podaję jeszcze ciepłe :)

Wskazówki:

1. Zamiast miodu możecie dodać 1 łyżkę cukru.

2. Placuszki często podaję z różnymi dodatkami, tak aby każdy mógł sobie wybrać z czym chce je jeść. Polecam z czekoladą i owocami!

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Pancakes + masło orzechowe to chyba najlepsze połączenie na świecie! (;

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja. Podoba mi się bardzo przepis i uwielbiam takie śniadania :)
    Dziękuje za wpis w akcji placuszkowej
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Z masłem orzechowym! Rewelacja! :D

    OdpowiedzUsuń