sobota, 23 listopada 2013

Drożdżówka z jabłkami i cynamonem

Witajcie!
Dziś zapraszam na późne, sobotnie śniadanie. Podaję świeżą drożdżówkę z jabłkami i moją ulubioną przyprawą- cynamonem. Dodaję go prawie do wszystkiego, zaczynając od pierwszej porannej kawy, po każdy jogurt. Dlatego też moją ulubioną porą roku na wypieki jest jesień i zima. W mojej kuchni prawie każdy świąteczny wypiek pachnie cynamonem :)
Ta drożdżówka jest łatwa w przygotowaniu, ale niestety jak każde ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, spokoju i ciepła.


Przepis:
2 i 3/4 szkl mąki
40g świeżych drożdzy
100ml mleka
1 jajko
100g masła
1/2 szkl cukru (u mnie mieszanka białego i brązowego)
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka
bułka tarta do posypania formy

Lekko podgrzewam mleko, mieszam je z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Zostawiam na 15 min w wysokim naczyniu, tak aby drożdże zaczęły działać. 
W dużej misce łączę mąkę, jajko, roztopione masło, cynamon, sól i cukier. Gdy drożdze już postoją chwilę dodaję je również i zagniatam ciasto. Dobrze jest poświęcić na to conajmniej 10 min. Jeżeli jest zbyt lepkie dodaję mąkę, a jesli zbyt suche mleko.
Ugniecione ciasto nacieram olejem (aby nie wyschło) i zostawiam na ok.2h w ciepłym miejscu.
Po tym czasie przygotowuję jabłka: obieram i kroję je na drobne kawałki, mieszam z cynamonem. Jeśli macie kwaśne jabłka możecie dodać do nich trochę cukru.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, wykładam jabłka i zawijam jak roladę. Następnie łączę dwa kończe tworząc okrąg i wkładam do okrągłej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawiam na ok 30min-1h aby ciasto urosło. Po tym czasie piekę 30-35min w temp 200stopni.

Wskazówki:

1. Często jak jest chłodno wkładam ciasto do ciepłego piekarnika aby tam rosło. Nastawiam temp na 100 stopni i nagrzewam go przez 2-3 min.

2. Jeśli ciasto zbyt szybko brązowieje przykryjcie je w piekarniku folią aluminiową.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Oj jakbym zjadła kawałeczek do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham drożdżówy! Świetne ciasto na jesienne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówka obojętnie w jakim wydaniu, zawsze jest najlepsza do kawki :) Czy nawet dodatek do śniadania... A twoja w takim wydaniu - pycha!
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń