Mini serniczki
Witajcie!
Zapraszam na mini serniczki- idealne, gdy nie mamy czasu na coś większego :) Po ostatnim serniku zostało mi pół kilo sera, więc musiałam go wykorzystać. Przedstawiam te miniaturki, na kruchym cieście, z dżemem porzeczkowym mojej mamy.
Przepis (na 12szt)
Ciasto:
50g masła
1/3 szkl cukru
1 żółtko
3/4 szkl mąki
Masa serowa:
500g sera na sernik
1 białko
1/4-1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
na wierzch: dżem porzeczkowy
Masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję zółtko. Następnie dodaję mąkę i zagniatam ciasto. Wkładam je do zamrażarki na 10 min.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni.
Wszystkie składniki na masę serową miksuję na małych obrotach.
Ciasto wyciągam z zamrażarki i wykładam nim spody foremek. Zapiekam ok 5-8min w piekarniku. Po tym czasie wykładam na ciasto masę sernikową i piekę 25-30 min. Serniczki studzę powoli, gdy ostygną wkładam do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Na wierzch wykładam dżem porzeczkowy i podaję :)
Wskazówki:
1. Najlepiej piec serniczki w silikonowych foremkach. Dużo łatwiej je później wyciągać.
2. Do masy sernikowej możecie dodać wanilię albo trochę soku z cytryny.
3. Próbujcie masę podczas robienia i regulujcie jej słodkość cukrem według własnego uznania.
Smacznego!
Zapraszam na mini serniczki- idealne, gdy nie mamy czasu na coś większego :) Po ostatnim serniku zostało mi pół kilo sera, więc musiałam go wykorzystać. Przedstawiam te miniaturki, na kruchym cieście, z dżemem porzeczkowym mojej mamy.
Przepis (na 12szt)
Ciasto:
50g masła
1/3 szkl cukru
1 żółtko
3/4 szkl mąki
Masa serowa:
500g sera na sernik
1 białko
1/4-1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
na wierzch: dżem porzeczkowy
Masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję zółtko. Następnie dodaję mąkę i zagniatam ciasto. Wkładam je do zamrażarki na 10 min.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni.
Wszystkie składniki na masę serową miksuję na małych obrotach.
Ciasto wyciągam z zamrażarki i wykładam nim spody foremek. Zapiekam ok 5-8min w piekarniku. Po tym czasie wykładam na ciasto masę sernikową i piekę 25-30 min. Serniczki studzę powoli, gdy ostygną wkładam do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Na wierzch wykładam dżem porzeczkowy i podaję :)
Wskazówki:
1. Najlepiej piec serniczki w silikonowych foremkach. Dużo łatwiej je później wyciągać.
2. Do masy sernikowej możecie dodać wanilię albo trochę soku z cytryny.
3. Próbujcie masę podczas robienia i regulujcie jej słodkość cukrem według własnego uznania.
Smacznego!
urocze serniczki! idealny pomysł na deser do kawy :)
OdpowiedzUsuńAleż śliczności :)
OdpowiedzUsuńZawsze mi jakoś nie po drodze z tymi cudnymi miniaturkami...a wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńmożna się częstować ?, tak pysznie wyglądają, że trudno się opamiętać - serdeczności :)))
Pyszny przepis,dziękuję, właśnie piekę drugą partię na Wielkanoc :-) ps. jakiś chochlik napisał dodaję masło i zagniatam ciasto, zamiast mąkę.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę :D smacznego!!
Usuń