środa, 27 listopada 2013

Chlebek bananowy z orzechami laskowymi

Witajcie!
Zapraszam na chlebek bananowy. Jest szybki w wykonaniu i pyszny w smaku. Czas na jego przygotowanie na pewno znajdzie się w przerwie między nauką, jak u mnie, czy też innymi obowiązkami. Jest idealny na śniadanie i na lunch do pracy.
Przepis:

3-4 banany (bardzo dojrzałe)
1/3 szklanki stopionego masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu

Orzechy kroję na połówki i sprażam na patelni. W tym czasie nastawiam piekarnik na 175 stopni. Widelcem miażdżę banany. Wszystkie składniki mieszam razem za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przekładam do małej prostokątnej foremki. Piekę ok. 45 min.

Wskazówki:

1. Im ciemniejsze banany tym lepiej, ciasto będzie dużo słodsze.

2. Zamiast cukru polecam miód.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Chlebek bananowy to chyba mój faworyt wśród tego typu wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj... pyszny! I ile dobrego w środku :) Chętnie bym porwała kromeczkę jutro do pracy :)
    Dziękuje za wpis w akcji śniadaniowej
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię chlebek bananowy a jeszcze bardziej jak coś w nim chrupie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z bananowymi ciastami najlepsze laskowe!

    OdpowiedzUsuń