poniedziałek, 21 października 2013

Brownie z orzeszkami ziemnymi

Witajcie!
Dzisiaj zapraszam na brownie z orzeszkami ziemnymi. To wspaniałe czekoladowe cudo jest najlepsze na drugi dzień, gdy ciasto zbija się i tworzy czekoladowe batoniki. Uważajcie, bo to brownie zasłodzi nawet najbardziej wytrwałych czekoladocholików ;)


Przepis:
375 g masła
3 tabliczki czekolady (nalepiej gorzkiej)
6 jajek
300 g cukru
225 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
szklanka orzeszków ziemnych

Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej (ewentualnie w mikrofalówce, ale trzeba bardzo pilnować aby nie przesadzić z czasem, ja wyjmuję je gdy jeszcze zostały małe kawałki czekolady do stopienia, brownie nie musi być idealne, a nierozpuszczone kawałki dają ciekawy efekt). W osobnej misce mieszam jajka i cukier, następnie dosypuję mąkę. Gdy czekolada z masłem ostygną dodaję je do ciasta. Wszystko mieszam mikserem na małych obrotach. Na końcu dodaję 3/4 szklanki orzeszków ziemnych i mieszam wszystko ostatni raz.
Ciasto przekładam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Piekę ok 20-25 min w temp 180 stopni.
Podaję pokrojone w kawałeczki i posypane pozostałymi orzeszkami.

Wskazówki:

1. Do ciasta możecie dodać inne bakalie. Wszystko zależy od waszej wyobraźni!

2. Radzę poczekać z rozkrojeniem ciasta chociaż 30 min po upieczeniu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. jestem pewna, że mnie by nie zasłodziło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na zaspokojenie czekoladowe głodu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie obłędnie czekoladowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak brownie! Ale z orzeszkami jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń