Brownie z orzeszkami ziemnymi
Witajcie!
Dzisiaj zapraszam na
brownie z orzeszkami ziemnymi. To wspaniałe czekoladowe cudo jest
najlepsze na drugi dzień, gdy ciasto zbija się i tworzy czekoladowe
batoniki. Uważajcie, bo to brownie zasłodzi nawet najbardziej
wytrwałych czekoladocholików ;)
Przepis:
375 g masła
3 tabliczki czekolady (nalepiej gorzkiej)
6 jajek
300 g cukru
225 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka
soli
szklanka orzeszków
ziemnych
Czekoladę i masło
rozpuszczam w kąpieli wodnej (ewentualnie w mikrofalówce, ale
trzeba bardzo pilnować aby nie przesadzić z czasem, ja wyjmuję je
gdy jeszcze zostały małe kawałki czekolady do stopienia, brownie
nie musi być idealne, a nierozpuszczone kawałki dają ciekawy
efekt). W osobnej misce mieszam jajka i cukier, następnie dosypuję
mąkę. Gdy czekolada z masłem ostygną dodaję je do ciasta.
Wszystko mieszam mikserem na małych obrotach. Na końcu dodaję 3/4
szklanki orzeszków ziemnych i mieszam wszystko ostatni raz.
Ciasto przekładam na
blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Piekę ok 20-25 min w
temp 180 stopni.
Podaję pokrojone w
kawałeczki i posypane pozostałymi orzeszkami.
Wskazówki:
1. Do ciasta możecie
dodać inne bakalie. Wszystko zależy od waszej wyobraźni!
2. Radzę poczekać z
rozkrojeniem ciasta chociaż 30 min po upieczeniu.
Smacznego!
jestem pewna, że mnie by nie zasłodziło :D
OdpowiedzUsuńIdealne na zaspokojenie czekoladowe głodu :)
OdpowiedzUsuńPewnie obłędnie czekoladowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak brownie! Ale z orzeszkami jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuń