Dietetyczne ciasteczka owsiane
Witajcie!
Długo zastanawiałam się nad tym jaki
przepis wrzucić na początek. Zacznijmy na słodko, ale
dietetycznie. Nie bójcie się, to nie będzie kolejny blog z super
zdrowym jedzeniem. Staram się jeść rozsądnie, ale nikt z nas nie
jest idealny i nie zawsze się to udaje (albo raczej powinnam
powiedzieć, że prawie nigdy).
Ten przepis powstał po wielu dniach
pieczenia cięzkich, wysokokalorycznych ciast, kiedy wszyscy moi
bliscy mieli już dość próbowania moich wypieków, a ja miałam
ogromną ochotę na czary w kuchni. Ciasteczka polecam wszystkim-
zarówno tym na diecie, jak i tym którzy kaloriami się nie
przejmują. Przygotowanie ich nie zajmie Wam więcej niż 10 min, a
pieczenie 15 min. Zapraszam na pełne witamin i błonnika ciasteczka
owsiane!
Przepis:
1,5 szkl platków owsianych górskich
4 łyżki otrębów
1 jabłko
1 jajko
1 banan
8 suszonych śliwek (można dodać różne bakalie w zależności od smaku i zawartości kuchennej szafki)
ewentualnie miód (ja nie dodałam, śliwki i banan były wystarczająco slodkie)
Jabłko wkładam do mikrofalówki na kilka minut, powstały mus przekładam do miski. Banan miażdżę widelcem, śliwki kroję na drobniejsze kawałki, dodaję pozostałe składniki, zagniatam rękami powstałą masę. Odstawiam na kilka minut, platki owsiane w tym czasie napęcznieją. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 stopni. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ukladam na blaszce i spłaszczam. Wkładam to do piekarnika na 15 min. Wyszło mi 9 sporych ciasteczek. Każde ma ok. 130 kcal
1,5 szkl platków owsianych górskich
4 łyżki otrębów
1 jabłko
1 jajko
1 banan
8 suszonych śliwek (można dodać różne bakalie w zależności od smaku i zawartości kuchennej szafki)
ewentualnie miód (ja nie dodałam, śliwki i banan były wystarczająco slodkie)
Jabłko wkładam do mikrofalówki na kilka minut, powstały mus przekładam do miski. Banan miażdżę widelcem, śliwki kroję na drobniejsze kawałki, dodaję pozostałe składniki, zagniatam rękami powstałą masę. Odstawiam na kilka minut, platki owsiane w tym czasie napęcznieją. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 stopni. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ukladam na blaszce i spłaszczam. Wkładam to do piekarnika na 15 min. Wyszło mi 9 sporych ciasteczek. Każde ma ok. 130 kcal
Wskazówki:
1. Mus jabłkowy nie jest obowiązkowym
składnikiem. Robiłam te ciasteczka bez niego. Wyszły równie
smaczne.
2. Aby uzyskać ładny kształt weźcie
okrągłą foremkę na ciasteczka, połóżcie ją na papierze do
piecznia, do środka dodajcie porcję masy na ciasteczka, a następnie
dokładnie ubijcie ją łyżką. Zdejmijcie foremkę, idealnie
okrągłe ciasteczko gotowe do pieczenia!
3. Zamiast suszonych śliwek polecam
żurawinę i rodzynki.
Smacznego!
Idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały :))
Usuńhttp://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/03/niskokaloryczne-ciasteczka-owsiane.html
Usuńwychodza chrupiace ? ;)
OdpowiedzUsuńNie, mają konsystencję raczej lekko gumową, co nie zmienia faktu, że są pyszne :)) Gdyby były napakowane masłem na pewno by chrupały :)
UsuńWitam, inspirowałam się Pani przepisem, zamieściłam go u siebie na blogu podając link tutaj. :) Mam nadzieję, że nie ma Pani nic przeciwko?
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie bo lekko zmodyfikowałam przepis. :)
http://change-project.blogspot.com/