czwartek, 6 marca 2014

Babeczki z nutellą

Witajcie!
Dziś przepis dla fanów nutelli  (czyli pewnie wszystkich). Poniższe babeczki różnią się od zwykłych muffinów. Mają trochę inną strukturę i smak. Według mnie są zdecydowanie lepsze! Przygotowanie zajmuje 10 minut, a pieczenie 25!


Moje babeczki zabrałam na babskie spotkanie. Sprawdziły się idealnie do kawy i ploteczek :))

Przepis (ok 12 szt) przepis Donny Hay
140 g miękkiego masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego
ok 12 łyżeczek nutelli

Piekarnik nastawiam na temp. 180 stopni. Masło ucieram mikserem. Po chwili dodaję cukier i nadal miksuję. Następnie dodaję jajka i miksuję aż powstanie gładka masa.
Do masy przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksuję razem. Gotowe ciasto przekładam do papilotek. Na każdą babeczkę wykładam łyżeczkę nutelli. Mieszam lekko patyczkiem, tak aby nutella połączyła się lekko z surowym ciastem. 
Piekę ok. 25 min w temp 180 stopni.

Wskazówki:

1. Babeczki pieczcie bez termoobiegu, wyjdą wtedy równe.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. Jakie urocze :) Nutella solo dla mnie jest za słodka ale w takich babeczkach misi smakować obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem teraz na diecie, ale jak tylko ja skoncze nie omieszkam sprobowac :)
    o matko, jak u Ciebie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, przychodzę na kawę! :P Wyglądają cudownie ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być bardzo dobre, bo lubię nutellę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam - nutellę i babeczki, więc połączenie musi być obłędne. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nutella i babeczki połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mniom, mniom, mniom:) Kuźwa, a ja nie mam piekarnika :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba bym nie dała rady bez piekarnika :))

      Usuń
  9. Prezentują się całkiem, całkiem, jednak osobiście wolę bardziej dietetyczne wypieki - dlatego zainteresowały mnie najchętniej czytane posty. Ciasteczka owsiane są wręcz moim popisowym dziełem kulinarnym :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, wyglądają pysznie :D Co studiujesz dokładniej ? :)
    Lukri

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem na kierunku lekarskim :)

      Usuń
  11. Chyba wypróbuję Twoje przepisu :)
    http://mondemagiquee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale rozpusta :D ah kocham nutelle! ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za komentarz ;)
    Uwielbiam Nutelle ♥ Babeczki wyglądają super!

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Babeczki rozpustne wielce. Wskazówka bardzo mnie osobiście ucieszyła, mój termoobieg przestał ze mną współpracować już jakiś czas temu i przemawianie mu do rozsądku nic nie daje, chyba się pożegnamy na dobre. Pasują mi zatem wszystkie przepisy bez termoobiegu. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. upiekłabym z chęcią lubemu (bo sama staram się byc na diecie, ale i tak wiem, że bym chociaż jedną zjadła) ale nie mam miksera......da rady bez niego? Np. takim zwykłym mieszadłem jak do białek?? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spróbować, ale masło trzeba dokładnie utrzeć, aż zblednie i trochę zmieni konsystencję :)

      Usuń
  16. Za chwilkę idę je robić! Wyglądają bardzo apetycznie, mam nadzieję, że mi chociaż w połowie takie wyjdą :D Dziękuję za ten przepis ;)

    Buziaczki! ;*
    BIRDY BLOG ♥

    OdpowiedzUsuń