środa, 12 marca 2014

Zakwas na żurek

Witajcie!
Dziś trochę inaczej, bo nie będzie pyszności do zjedzenia, a zakwas do żurku. Po kupieniu mąki żytniej którą używałam do chleba (przepis) stwierdziłam, że to świetna okazja do przygotowania zakwasu na żurek. Wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości.


Przepis:
500 ml przegotowanej wody
1 szklanka mąki żytniej
3 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

Do słoika wsypuję mąkę, dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zalewam wodą. Przykrywam serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 doby. Raz dziennie mieszam.
Po tym czasie wyjmuję czosnek. Zakwas jest gotowy. Można go użyć od razu lub przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Wskazówki:
1. Do barszczu białego używa się mąki pszennej, a do żurku żytniej.

2. Nie zamykajcie szczelnie słoika, bo może wybuchnąć.

3. Możecie dodać kawałek chleba pieczonego na zakwasie, płatki owsiane.


8 komentarzy:

  1. Wow. Jak mam być szczera, to żurek jadłam tylko raz w życiu i to w zeszłoroczne święta wielkanocne. :D Był robiony przez mojego wujka i nie powiem - zasmakował mi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu żurek jemy na każde święta :) Na Wielkanoc jest gotowany na białej kiełbasie, a na Boże Narodzenie na grzybach.

      Usuń
  2. domowy najlepszy...tylko taki w mojej kuchni..pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. super;) dziekuję bardzo szukałam dobrego przepisu na zakwas. Tutaj we włoszech niestety nie ma ich już gotowych w słoikach do kupienia, jak w wiekszosci polskich sklepow;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mogłam pomóc :))

      Usuń
  4. Lubię żurek z własnego zakwasu :)
    http://mondemagiquee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam sama zakwasu na żurek :) Ciekawy przpeis

    OdpowiedzUsuń
  6. Na Wielkanoc będzie jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń