piątek, 28 marca 2014

Rugelach - tradycyjne żydowskie rogaliki

Witajcie!
Dzisiaj zapraszam na rogaliki rugelach wywodzące się z kuchni żydów aszkenezyjskich. Tradycyjnie piecze się je na święto Chanuka. W oryginalnym przepisie nadziewa się je rodzynkami, orzechami, czekoladą, makiem lub marcepanem. Ich dużą zaletą jest niewielka ilość potrzebnych składników, szybkie przygotowanie i to, że następnego dnia są równie dobre (jeśli nawet nie lepsze).


 Dotychczas Żydów aszkenezyjskich kojarzyłam głównie z podręczników do genetyki. Teraz jeszcze z ciekawej kuchni. Cieszę się, że odkryłam ten przepis. Rogaliki  piekłam już klika razy i za każdym wychodziły idealnie :)



Przepis (24 szt)
200g serka (u mnie Twój Smak z Biedronki, ale świetnie pasuje klasyczny serek Philadelfia)
200g masła
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego

nadzienie: mieszanka rodzynek, żurawiny i suszonych śliwek, cynamon

Masło i serek ucieram na gładką masę. Dodaję cukier i mąkę, zagniatam ciasto. Dzielę je na 4 kulki i wkładam do lodówki na godzinę lub 15 min do zamrażarki. Po tym czasie każdą z kulek rozwałkowuję na okrąg, kroję na 8 trójkątów. Na środek każdego z nich nakładam trochę nadzienia i zawijam rogaliki. Piekę w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego!

Wskazówki:

1. Do rogalików świetnie pasuje powidło śliwkowe pomieszane z orzechami włoskimi i cynamonem.

15 komentarzy:

  1. Śliczne! Od dawna zbieram się do ich zrobienia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie, które zaproponowałaś na końcu jest bardzo interesujące ( cynamon <3 ! )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, niemal cała kostka masła? Same masło, cukier i mąka... Nie, zdecydowanie nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są to na pewno lekkie rogaliki :D Nie wszystko musi być dietetyczne ;)

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie. Chętnie bym skosztowała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja chciałam powiedzieć że nominowałam cię do fajnej zabawy jaką jest Liebster Blog Award więcej o nominacji i informacji na tema t zabawi znajdziecie tutaj: http://mojepysznegotowanie.blogspot.com/2014/03/sodkie-pizze-z-dzemem-i-kruszonka.html.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze chyba nigdy nie jadłam takich serowych rogalików, muszą być przepyszne jak każde ciasto z dodatkiem sera :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wypróbuję ten przepis, uwielbiam rogaliki.
    Jeśli masz ochotę zajrzeć na mojego bloga na drożdżowe rogaliki, zapraszam http://wenus-lifestyle.pl/2013/11/drozdzowe-rogaliki/

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wyglądają, zapisuję przepis. Warte są grzechu zjedzenia ich poza Chanuką. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają na mega smaczne. Całkiem nie tak dawno ( 3 miesiące temu :P) próbowałam zrobić podobne,ale moje zawijanie było raczej smutną komedią:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne te rogaliczki i takie łatwiutkie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń