Budyń kakaowy z kaszy jaglanej
Witajcie!
Przepis:
120 g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka + 1/3 szklanki mleka po ugotowaniu kaszy
1 szklanka wody
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru (syropu z agawy, stewii lub innego słodzika)
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Kaszę zalewam mlekiem i wodą, dodaję cukier i gotuję ok. 15 minut. Po tym czasie dolewam zimne mleko, dodaję kakao i miksuję do uzyskania gładkiej struktury. Gotowy budyń przekładam do miseczek i podaję na ciepło, lub na zimno.
Wskazówki:
1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy przelać dużą ilością zimnej wody, dzięki temu straci gorzki posmak.
2. U mnie w wersji na zimno podałam z pudingiem z chia i nasionami granata.
Znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i nie do końca wierzyłam, że będzie doby. Szkoda, że nie widzieliście zdziwienia na mojej twarzy jak spróbowałam pierwszy raz budyniu jaglanego. Jest przepyszny! Nawet lepszy niż ten klasyczny, a na pewno zdrowszy :) Nie mogę się zdecydować, czy lepszy na ciepło, czy na zimno, W obu wersjach był smaczny.
Przepis:
120 g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka + 1/3 szklanki mleka po ugotowaniu kaszy
1 szklanka wody
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru (syropu z agawy, stewii lub innego słodzika)
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Wskazówki:
1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy przelać dużą ilością zimnej wody, dzięki temu straci gorzki posmak.
2. U mnie w wersji na zimno podałam z pudingiem z chia i nasionami granata.
Polecam też:
ciekawy przepis, musze sprobowac. to samo z chia, kupilam chyba 2 miesiace temu, a do tej pory lezy niewykorzystana... :)
OdpowiedzUsuńAnia, http://pandaoverseas.com
A mnie zastanawia bardzo jak to całe chia smakuje, bo często się z nim spotykam i tak cudnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten budyń, nie dość że pyszny, to jeszcze zdrowy :)
OdpowiedzUsuńten deser to coś idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńnie uwierzę jak nie zrobię ;D wygląda jak prawdziwy budyn :-)))
OdpowiedzUsuńCo za pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPysznie :> Z kaszy jaglanej bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDesery z kaszy jaglanej są genialne :D A z dodatkiem kakao to już w szczególności :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny w każdej wersji smakowej, też go uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten budyń, chętnie bym takiego innego zjadła :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana ma w mojej kuchni spore zastosowanie, ale budyniu nie robiliśmy. Jeszcze :D
OdpowiedzUsuńOoo to mi sie podoba. Trafilas w moj gust ;)
OdpowiedzUsuńthat's it!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam budyniu z kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńWow, fantastycznie to wygląda. Trochę jak kawa z bitą śmietaną ;) z pewnością wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuń