czwartek, 19 lutego 2015

Budyń kakaowy z kaszy jaglanej

Witajcie!
Znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i nie do końca wierzyłam, że będzie doby. Szkoda, że nie widzieliście zdziwienia na mojej twarzy jak spróbowałam pierwszy raz budyniu jaglanego. Jest przepyszny! Nawet lepszy niż ten klasyczny, a na pewno zdrowszy :) Nie mogę się zdecydować, czy lepszy na ciepło, czy na zimno, W obu wersjach był smaczny.



 Przepis:

120 g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka + 1/3 szklanki mleka po ugotowaniu kaszy
1 szklanka wody
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru (syropu z agawy, stewii lub innego słodzika)
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Kaszę zalewam mlekiem i wodą, dodaję cukier i gotuję ok. 15 minut. Po tym czasie dolewam zimne mleko, dodaję kakao i miksuję do uzyskania gładkiej struktury. Gotowy budyń przekładam do miseczek i podaję na ciepło, lub na zimno.

Wskazówki:
1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy przelać dużą ilością zimnej wody, dzięki temu straci gorzki posmak.

2. U mnie w wersji na zimno podałam z pudingiem z chia i nasionami granata.

Polecam też:


16 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, musze sprobowac. to samo z chia, kupilam chyba 2 miesiace temu, a do tej pory lezy niewykorzystana... :)

    Ania, http://pandaoverseas.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie zastanawia bardzo jak to całe chia smakuje, bo często się z nim spotykam i tak cudnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ten budyń, nie dość że pyszny, to jeszcze zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten deser to coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie uwierzę jak nie zrobię ;D wygląda jak prawdziwy budyn :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :> Z kaszy jaglanej bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Desery z kaszy jaglanej są genialne :D A z dodatkiem kakao to już w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny w każdej wersji smakowej, też go uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy ten budyń, chętnie bym takiego innego zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasza jaglana ma w mojej kuchni spore zastosowanie, ale budyniu nie robiliśmy. Jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo to mi sie podoba. Trafilas w moj gust ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam budyniu z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, fantastycznie to wygląda. Trochę jak kawa z bitą śmietaną ;) z pewnością wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń