środa, 5 listopada 2014

Chia pudding z granatem

Witajcie!
Już kiedyś pisałam, jak bardzo polubiłam nasiona chia. Odkąd je odkryłam pojawiają się w moim menu przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej w formie puddingu. Przepis pojawia się dopiero teraz, ponieważ jest on wynikiem wielu prób. W internecie większość przepisów zawiera mleko kokosowe, sojowe albo migdałowe, natomiast ja chciałam użyć krowiego. W końcu opracowałam własny sposób, więc zapraszam!



Przepis:

4 czubate łyżeczki nasion chia
1/2 szklanki mleka
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
4 łyżki ziaren granatu

Do miseczki wrzucam nasiona i zalewam je mlekiem i wodą. Dodaję miód. Całość bardzo dokładnie mieszam i odstawiam na całą noc do lodówki. Przez pierwszą godzinę mieszam pudding co 15 minut. 
Następnego dnia przekładam całość do ładnego naczynia, posypuję ziarnami granatu i podaję :)

Wskazówki:

1. Mleko krowie możecie zastąpić każdym innym. 

2. Polecam dodać cynamon lub wanilię.

Polecam też:


18 komentarzy:

  1. Ależ ten granat tu świetnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za dobór kolorów! Cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie próbowałam tych nasion, jestem ich bardzo ciekawa, danie wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie kupujesz nasiona chia? Tak pytam z ciekawości ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczę, a ja nigdy nie jadłam tych nasion chia, a te puddingi stały się ostatnio bardzo popularne :-) musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy chia nie jadłam.. ah, żałuję stokroć!
    Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) Pięknie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda ciekawie i zapewne jest mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda ciekawie i zapewne jest mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie, aż chce się spróbować.
    Widzę, ze nie tylko ja odstresowuję się w kuchni po ciężkich dyżurach ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda obłędnie !
    pewnie jeszcze lepiej smakuje.. nie mogę się napatrzeć ! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda elegancko. Bardzo lubię te puddingi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem mega ciekawe tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń