Piernik z melasą
Witajcie!
Przepis:
inspiracja: moje wypieki
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
75 g cukru
1 małe jajko
125 ml mleka
60 g masła
100 g melasy trzcinowej
20 g miodu
bułka tarta i masło do posmarowania formy
Do miski przesiewam mąkę, proszek, sodę, cukier i przyprawy. W garnku podgrzewam masło, melasę, miód i cukier do połączenia składników, lekko studzę. Jajko roztrzepuję widelcem. Do suchych składników wlewam jajko i miód z masłem i melasą, mieszam do połączenia składników.
Dno okrągłej formy o średnicy 18 cm wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję mąką lub bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Ciasto wylewam do formy i piekę ok. 45-50 min.
Po upieczeniu studzę w piekarniku, a następnie dekoruję cukrem pudrem.
Wskazówki:
1. Zamiast 20 g miodu możecie dodać więcej melasy.
2. Piernik będzie smakował tez świetnie z bakaliami.
Do Świąt Bożego Narodzenia zostało 43 dni! Najwyższy czas zaplanować co będziemy gotować. Już pora nastawić ciasto na piernik staropolski i upiec małe pierniczki. Ja zawsze robię to właśnie w Święto Niepodległości, później pakuję je do metalowych puszek i tak czekają do grudnia. Zaczynam też testowanie nowych przepisów. Dziś zapraszam na jeden z nich- szybki, wilgotny, puszysty piernik z melasą trzcinową. Jest rewelacyjny, świetnie sprawdzi się pieczony "na ostatnią chwilę".
Przepis:
inspiracja: moje wypieki
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
75 g cukru
1 małe jajko
125 ml mleka
60 g masła
100 g melasy trzcinowej
20 g miodu
bułka tarta i masło do posmarowania formy
Do miski przesiewam mąkę, proszek, sodę, cukier i przyprawy. W garnku podgrzewam masło, melasę, miód i cukier do połączenia składników, lekko studzę. Jajko roztrzepuję widelcem. Do suchych składników wlewam jajko i miód z masłem i melasą, mieszam do połączenia składników.
Dno okrągłej formy o średnicy 18 cm wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję mąką lub bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Ciasto wylewam do formy i piekę ok. 45-50 min.
Po upieczeniu studzę w piekarniku, a następnie dekoruję cukrem pudrem.
Wskazówki:
1. Zamiast 20 g miodu możecie dodać więcej melasy.
2. Piernik będzie smakował tez świetnie z bakaliami.
Polecam też:
Bardzo ciekawy piernik, chętnie bym spróbowała kawałek :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPycha uwielbiam pierniki. A ten wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wygląda. Przepięknie ozdobiony. Subtelnie tak :)
OdpowiedzUsuńJa pierniczki zawsze piekę w Mikołajki, w tym roku może zrobię to wcześniej :P
Wysyłasz za pobraniem?:)))
OdpowiedzUsuńMogłabyś otworzyć internetową piekarnię :) Mmm...
OdpowiedzUsuńJuż mi zapachniało świętami, piernik wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńzaczyna się sezon piernikowy, świetnie:) Twój wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńah, pierwszy piernik :-)) super, ja też już zaczynam planowanie pierników :-)))
OdpowiedzUsuńJeszcze nie myślałam o świętach pod względem kulinarnym :) Ale pierniczki mam w planie piec w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńPiernik wygląda pięknie :)
Fantastyczny piernik! Dobrze wiedzieć, że na pewno wyjdzie na ostatnią chwilę :)
OdpowiedzUsuńja co roku robię małe, chrupiące pierniczki, ale właściwie to wystarczy zrobić je z 3 tygodnie przed świętami. Zarówno ich pieczenie, jak i dekorowanie to świetny pretekst to imprezy tematycznej, która odbywa się u nas co roku!
aj, aj! Gdzie tam do Świąt?! To tv się myli, my dajmy sobie jeszcze czas :D
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, na pewno jakiś piernik na święta będę piec...
OdpowiedzUsuńJak ładnie podany :)
OdpowiedzUsuń