Pikantny krem z dyni
Witajcie!
Przepis:
1 i 1/2 szklanki pure z dyni
ok. 500 ml bulionu
100 ml mleka
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2-1 łyżeczki suszonych płatków chili (w zależności od tego jak ostrą chcecie zupę)
słonecznik lub grzanki do podania
Do garnka wlewam bulion, mleko i pure z dyni. Ilość wody regulujcie w zależności od tego jak gęstą chcecie zupę. Gotuję ok. 5 min. Po tym czasie wrzucam przyprawy i gotuję jeszcze 5 min. Zupę podaję z prażonymi ziarnami słonecznika lub grzankami.
Wskazówki:
1. Najprostszy sposób na pure: Dynię dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Środek z nasionami wyrzucam. Kawałki dyni razem ze skórką wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 40 min w temp 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Zostawiam dynię w piekarniku do ostygnięcia, następnie obieram ze skórki i miksuję na gładką masę.
2. Do zupy możecie dodać zmiksowaną marchewkę.
Akcje:
Zapraszam na krem z dyni! Jestem chyba ostatnią osobą, która zdecydowała się ugotować tą zupę. Wynika to głównie z tego, że zaliczyłam kilka nieudanych podejść. Nigdy nie umiałam odpowiednio wyważyć przypraw i dobrać dodatków. Postanowiłam spróbować jeszcze raz. Tym razem udało się! Dzięki dodatkowi suszonego chili zupa nabrała wyraźnego smaku, dzięki czemu dynia już nie jest taka mdła. Świetnie sprawdził się tutaj imbir, cynamon i gałka muszkatołowa. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i do tego pięknie wygląda!
Przepis:
1 i 1/2 szklanki pure z dyni
ok. 500 ml bulionu
100 ml mleka
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2-1 łyżeczki suszonych płatków chili (w zależności od tego jak ostrą chcecie zupę)
słonecznik lub grzanki do podania
Do garnka wlewam bulion, mleko i pure z dyni. Ilość wody regulujcie w zależności od tego jak gęstą chcecie zupę. Gotuję ok. 5 min. Po tym czasie wrzucam przyprawy i gotuję jeszcze 5 min. Zupę podaję z prażonymi ziarnami słonecznika lub grzankami.
Wskazówki:
1. Najprostszy sposób na pure: Dynię dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Środek z nasionami wyrzucam. Kawałki dyni razem ze skórką wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 40 min w temp 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Zostawiam dynię w piekarniku do ostygnięcia, następnie obieram ze skórki i miksuję na gładką masę.
2. Do zupy możecie dodać zmiksowaną marchewkę.
Polecam też inne dyniowe przysmaki:
Akcje:
uwielbiam krem z dyni!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!!
OdpowiedzUsuńUdała się znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńOj tak, chilli wspaniale podkreśla smak zupy. Piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńPiękna i kolor cudny.
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńna pewno pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, boski kolor :)
OdpowiedzUsuńMmmm pycha :)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie zachwyca ten kolor, pyszności:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Twoja zupa wyszła! Ja sama najczęściej robię ją na ostro z chilli, z kokosem na słodko lub na pomarańczowo. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup jesienno - zimowych.
OdpowiedzUsuńprażony słonecznik, pycha!
OdpowiedzUsuńja chciałam ciasto z dyni upiec, ale jakoś się nie zdobyłam na to :)
bardzo lubię kremy z dynie na pikantnie :)
OdpowiedzUsuńmmm... pikantny czyli najlepszy! pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietna rozgrzewająca zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)