niedziela, 21 września 2014

Mus dyniowo- jabłkowy BEZ CUKRU

Witajcie!
Sezon na dynię uważam za oficjalnie otwarty! Zaczynamy od musu dyniowo- jabłkowego. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje świetnie! Ma wiele zastosowań, ja mój używam do porannej owsianki, albo do naleśników. Dzięki dodatkowi słodkich jabłek nie trzeba dodawać cukru, więc powinien zadowolić wszystkich którzy go unikają :)


Muszę przyznać się, że nie przepadam za dynią. Przez dwa ostatnie lata moje doświadczenia z nią były bardzo negatywne. Nie zraziłam się jednak i w tym roku postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę. Tym razem się udało! Mój mus już się kończy, chyba pobiegnę po kolejną dynię na bazarek ;)



Przepis:
(na 3 słoiczki jak na zdjęciu)
250 g surowej dyni
3 duże jabłka


Dynię obieram ze skórki, kroję w kostkę. Wkładam do dużego naczynia żarodpornego i piekę ok 35-40 minut  w temperaturze 180 stopni. Jabłka obieram, kroję w kostkę i duszę na patelni do momentu aż zmiękną. Gdy dynia i jabłka lekko ostygną wrzucam je do blendera i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewam do garnka i gotuję kilkanaście minut aby zagęścić mus. Gotowy przelewam do słoiczków.


Wskazówki:

1. Możecie dodać przyprawy, ja wolałam pozostawić bardzo neutralny smak. Świetnie będzie tu pasować mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu.

2. Jeśli jabłka były bardzo kwaśne możecie dodać cukier, ja zawsze wybieram słodkie odmiany, aby tego uniknąć.

3. Mus możecie przechowywać w lodówce kilka dni, lub zapasteryzować na zimę.


Akcje:

Dynia na słodko i słono

27 komentarzy:

  1. oj tak, zapasteryzować na zimę i w mroźne dni otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje niestety do zimy nie wytrzymały, muszę zrobić więcej :)

      Usuń
  2. Pyszne słoiczki pełne smaków i aromatów :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki słoiczek chętnie bym sobie przywłaszczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam dyniowe przetwory! jeszcze mam kilka słoiczków z zeszłego roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rok temu dostałam od cioci kilkanaście słoików takiego musu, ona robiła go z myślą o małych wnukach, im nie podszedł smak, ja się nim zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki mus, ja go robię jednak z dodatkiem cukru i galaretki pomarańczowej, jednak połączenie dyni i jabłka to zdecydowanie dobry pomysł: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda Twój mus, chyba się skuszę i zrobię kilka słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak pysznie i energetycznie wygląda ten mus, że chyba i ja się skuszę :D Ja go "dosłodzę" gruszką :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle dyni to dla mnie raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny kolor, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow. Nie znam tego przepisu, a jest taki prosty i wygląda tak cudownie. W sensie wygląd całości to już Twoja zasługa, serio podoba mi się bardzo. Takie malutkie słoiczki, tak słodko zrobione i te wieczka. Kochane. Jejku jak w łatwy sposób można sobie umilić każdą kuchenną czynność. Pozdrawiam serdecznie.
    Zapraszam w wolnej chwili do mnie na http://www.megly.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm... wspaniały i bez cukru! ideał!?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można tak powiedzieć :D

      Usuń
  13. O! A ja mam właśnie dynię na stanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie dynia może być w każdej postaci, więc taki przepis jest dla mnie też super :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy mus ,a smak pewnie zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja babcia w tym roku robiła - twierdzi, ze opcja pół na pół jest idealna :) Zastanawiająca opcja bez dodatku cukru, an pewno łaskawsza dla bioder ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznie wygląda! bardzo ciekawy blog, obserwuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki za komentarz ;)
    Uwielbiam takie mussy i chętnie bym taki spróbowała!!! :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń