Mus dyniowo- jabłkowy BEZ CUKRU
Witajcie!
Przepis:
(na 3 słoiczki jak na zdjęciu)
250 g surowej dyni
3 duże jabłka
Wskazówki:
1. Możecie dodać przyprawy, ja wolałam pozostawić bardzo neutralny smak. Świetnie będzie tu pasować mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu.
2. Jeśli jabłka były bardzo kwaśne możecie dodać cukier, ja zawsze wybieram słodkie odmiany, aby tego uniknąć.
3. Mus możecie przechowywać w lodówce kilka dni, lub zapasteryzować na zimę.
Sezon na dynię uważam za oficjalnie otwarty! Zaczynamy od musu dyniowo- jabłkowego. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje świetnie! Ma wiele zastosowań, ja mój używam do porannej owsianki, albo do naleśników. Dzięki dodatkowi słodkich jabłek nie trzeba dodawać cukru, więc powinien zadowolić wszystkich którzy go unikają :)
Muszę przyznać się, że nie przepadam za dynią. Przez dwa ostatnie lata moje doświadczenia z nią były bardzo negatywne. Nie zraziłam się jednak i w tym roku postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę. Tym razem się udało! Mój mus już się kończy, chyba pobiegnę po kolejną dynię na bazarek ;)
Przepis:
(na 3 słoiczki jak na zdjęciu)
250 g surowej dyni
3 duże jabłka
Dynię obieram ze skórki, kroję w kostkę. Wkładam do dużego naczynia żarodpornego i piekę ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka obieram, kroję w kostkę i duszę na patelni do momentu aż zmiękną. Gdy dynia i jabłka lekko ostygną wrzucam je do blendera i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewam do garnka i gotuję kilkanaście minut aby zagęścić mus. Gotowy przelewam do słoiczków.
Wskazówki:
1. Możecie dodać przyprawy, ja wolałam pozostawić bardzo neutralny smak. Świetnie będzie tu pasować mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu.
2. Jeśli jabłka były bardzo kwaśne możecie dodać cukier, ja zawsze wybieram słodkie odmiany, aby tego uniknąć.
3. Mus możecie przechowywać w lodówce kilka dni, lub zapasteryzować na zimę.
Akcje:
oj tak, zapasteryzować na zimę i w mroźne dni otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem dyni :)
OdpowiedzUsuńMoje niestety do zimy nie wytrzymały, muszę zrobić więcej :)
UsuńPyszne słoiczki pełne smaków i aromatów :-):-):-)
OdpowiedzUsuńTaki słoiczek chętnie bym sobie przywłaszczyła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dyniowe przetwory! jeszcze mam kilka słoiczków z zeszłego roku.
OdpowiedzUsuńrobię! :-)
OdpowiedzUsuńi zrobiłam! :-) wyszedł przepyszny!
Usuńcoś apetycznego ;p
OdpowiedzUsuńRok temu dostałam od cioci kilkanaście słoików takiego musu, ona robiła go z myślą o małych wnukach, im nie podszedł smak, ja się nim zajadam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki mus, ja go robię jednak z dodatkiem cukru i galaretki pomarańczowej, jednak połączenie dyni i jabłka to zdecydowanie dobry pomysł: )
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda Twój mus, chyba się skuszę i zrobię kilka słoiczków :)
OdpowiedzUsuńTak pysznie i energetycznie wygląda ten mus, że chyba i ja się skuszę :D Ja go "dosłodzę" gruszką :D
OdpowiedzUsuńgruszka to świetny pomysł!
UsuńTyle dyni to dla mnie raj na ziemi :)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory--- pycha ;D
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńmmm... wspaniały i bez cukru! ideał!?:)
OdpowiedzUsuńmyślę, że można tak powiedzieć :D
UsuńO! A ja mam właśnie dynię na stanie :)
OdpowiedzUsuńU mnie dynia może być w każdej postaci, więc taki przepis jest dla mnie też super :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy mus ,a smak pewnie zachwyca.
OdpowiedzUsuńMoja babcia w tym roku robiła - twierdzi, ze opcja pół na pół jest idealna :) Zastanawiająca opcja bez dodatku cukru, an pewno łaskawsza dla bioder ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! bardzo ciekawy blog, obserwuję :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mussy i chętnie bym taki spróbowała!!! :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Bardzo smaczny MUSi być:)
OdpowiedzUsuń